Начало / "Четящият човек" / Три въпроса към…Тори и Слави, водещи на Литературен клуб „Четящият човек“

Три въпроса към…Тори и Слави, водещи на Литературен клуб „Четящият човек“

45410444_219457898781354_6759398180162371584_nТори и Слави са книжари-ентусиасти, благодарение на които Литературен клуб „Четящият човек“ проходи, изправи ръст и вече може да се мери с така популярните напоследък неформални общности в културата на четенето. Всекидневието на двамата преминава сред книги, но те искат още – споделяне и разговори на живо за всичко, което клиенти и приятели на „Хеликон“ откриват между страниците. Иначе книжарската работа, тя край няма…

Вероятно сте попадали на усмивката на Тори Алберт в „Хеликон-Витоша“. Освен книжар, тя е журналист и докторант по „История на религиите“ към Богословския факултет на СУ. Определя себе си като страстен любител на книгите и твърди без преувеличение, че има професия-мечта, дори когато е свързана с различни премеждия. Вижте повече за едната половинка на Литературен клуб „Четящият човек“.

Когато кажем четене, каква е първата ти асоциация?

Когато говорим за четене задължително първата ми асоциация е с процес на получаване на информация. Информацията прави човека силен и с власт. Друг е въпросът вече каква информация получаваме – красив роман, езотерични размисли на духовни учители, научни изследвания или… загубено време в социалните мрежи. Четенето за мен е неизбежна част от ежедневието ми, предвид научния труд, който подготвям, но и запознаване с всичко най-ново от световния литературен подиум, което от своя страна ми помага в работата на книжар. Много бих искала да кажа красиво, че четенето е свещен процес, който отваря очите на човек, и това съвсем не е лъжа, но когато не се прави с уважение към книгата и липсва удовлетворението от това, би могло да бъде и ужасно преживяване. Затова призовавам читателите винаги да се консултират с книжарите, за да не останат с подобен послевкус.

45404964_281352319173500_429806276482957312_n
Фото: Иван Шишев

Случвало ли ти се е да искаш да живееш в някоя книга?

Може би не съвсем да живея в цялата сюжетна линия на която и да е книга, а да познавам някоя от личностите, описани в нея. Разбира се, потъвам в любимите си произведения. Искам да усетя силните емоции от съответния герой и именно тук е моментът, в който излизам от вображаемия свят и правя моя истински такъв достатъчно заплетен и вълнуващ. Не съм от хората, които се вкарват в чужди сюжети, дори да ми харесва историята.

Коя е книгата, която те впечатли най-много напоследък?

Противно на всички очаквания, няма да кажа, че това е ново произведение на съвременен автор. Напоследък обръщам 1760556_bпоглед към жанр, който до този момент не ме е впечатлявал особено и това е фантастиката. И тъй като искам да бъда напълно запозната с произхода, основите, бащите на този стил, а също и да бъда професионалист в работата си, подходих към някои от най-популярните класики. Но книгата, която до момента ме впечатли, изуми и не мога да оставя, е „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс. Въпреки, че съм чела тази книга преди години, признавам, че това е един от шедьоврите, за който се иска опит, емоционална интелигентност и голяма доза самоирония, за да я разбереш. Със сигурност не става с първо и единствено четене. Ето такива книги ме карат да искам да познавам автора и героите му. Препоръчвам я на хора, които виждат отвъд това, което обществото иска да видим; на хора, които не могат да се примирят с дребнавостта, алчността, липсата на въображение и сетивност, на които са подложени. Чудесен начин да отпуснеш духа си с нещо качествено!

45498094_2018392761559045_3698711803933491200_n
Фото: Тереса Светославова

Светослав Светославов – другата половинка на Литературен клуб „Четящият човек“ притежава такова благордно излъчване, че  може да разтопи сърцето и на най-намръщения човек, който влезе в „Хеликон-Витоша“. Слави е фрийланс артист, разбира се, страстен читател, а доволството, че има достъп до всякаква литература в своята работа, е изписана на лицето му. Той казва, че това обогатява вътрешния му свят. Какво друго, вижте:

Като кажем четене, каква е първата ти асоциация?

Книгата, това да съм заобиколен от книги, уютът в дворците на книгите, каквито са книжарниците и библиотеките. Изживявайки своя мечта, работя в книжарница „Хеликон-Витоша“, един от най-големите дворци за книги в България с над 30 000 различни заглавия. Прекарвам часове в присъствието на прекрасни книги. Асоцирам четенето с книгата, както кокошката с яйцето. В днешни дни има различни устройства за четене, но допирът с физическа книга, направена от хартия и ухаеща на мастило, няма еквивалент.

Случвало ли ти се е да искаш да живееш в някоя книга?

Като артист притежавам развито и диво въображение, лесно ми е да се пренеса в някой друг свят. Няколко пъти ми се е случвало… Авторите, които са ме пренасяли в паралелни вселени са Дмитрий Глуховски, Рей Бредбъри, Дж. Р. Р. Толкин и Дж. Р. Р. Мартин. От друга страна смятам, че животът ми е разказваща се сама история, която един ден ще бъде написана.

Коя е книгата, която те впечатли най-много напоследък?

Смъртта и животът на големите американски градове“ от Джейн Джейкъбс. Случайност или не, тази книга излиза на 215210_bбългарски език цели 50 години след излизането ѝ в САЩ. Джейн Джейкъбс е урбанист, занимаващ се с проблемите, произтичащи от градоустройството върху социалния живот в града. Интересно е да вметна, че урбанистичните проблеми на американските градове от преди 50 години се наблюдават в нашите градове днес. Колко бързо стигате до главните пътни артерии във вашия квартал, колко разнообразни услуги и магазини се предлагат близо до дома ви? Всичко това е важно, за да имате добро качество на живот. Книгата е отличен наръчник за всеки градски архитект.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Yambol1

Обновеният „Хеликон Ямбол“ изненадва приятно!

След основен ремонт книжарница „Хеликон“ в центъра на Ямбол отново заработи с пълна сила. Всичко …