Начало / Без категория / Пакост или лакомство… и книга!

Пакост или лакомство… и книга!

halloweenbook

Пакост или лакомство – когато ни попитат това в нощта на Хелоуин, ние си избираме… и книга! С най-страшните и велики хоръри току-виж омилостивим старите дяволи и зарадваме онези, които хич не треперят от думите – децата и любителите на приключения. С маски на скелети, тикви и пелерини, с образи на вещици, чудовища и паяци, от всички ъгли, особено от страниците на книгите, на Хелоуин прегръщаме същества, способни в други случаи да ни изкарат ума.

Съвременният карнавал на празника идва от древен келтски ритуал, в който жреците обикалят къщите и произнасят заклинанието, станало днес бойна парола за младите – „пакост или лакомство“! Ако някой им откаже гостоприемство, може да бъде принесен в жертва. За сигнален огън тогава служат светещи фенери под формата на човешки лица. Дори в българския фолклор таласъмите се явяват пазители на дома и парите, а самодивите омайват и лекуват…

Защото ужасът винаги носи дъх от свещено послание – той е пресечна точка на светлината и мрака, на възкресението след смъртта, на победата над злото, на свободата над забраните, на сливането с вечността и принадлежността към група хора. Не забравяйте когато си избирате компания или страховита книга, в какъв образ ще влезе душата ви на този, по своему жизнеутвърждаващ празник – бъдете в „Хеликон“, с усмивката на Хелоуин!

Прочетете още

241627_b

„Жълтият тапет“ – лудост или свобода

Христоматийна творба от 19 в. описва какво се случва зад стените на дома в едно …