Начало / България / 100-те най-продавани книги в „Хеликон“ от издадените през 2018 г.

100-те най-продавани книги в „Хеликон“ от издадените през 2018 г.

indexУстойчива на времето и неподвластна на страсти, класацията на „Хеликон“ отново се явява барометър на читателския вкус. Клиентите на 28 книжарници в 21 града на България определиха с търсенето си кои книги от излезлите от началото на 2018 г. досега заслужават внимание. Ние в Лира.бг. също наблюдаваме и коментираме някои тенденции в техния избор. Заглавията са на база продажби от разделите – тийн, художествена, нехудожествена и българска литература.

За успокоение на тези, които все още възприемат четенето като признак на своеобразна култура, отбелязваме че в това класиране, романите и сборниците с разкази притежават повече от половината дял − общо 57 от 100-те най-продавани нови книги до момента. Друг е въпросът, водещ нови въпроси след себе си: например защо хората отдават предпочитания на жанровата литература − трилъри, любовни романи, както и такива, които предлагат пародии на бита, имитират социалните мрежи и лайфстайл журналистиката, докато други залагат на директната сантиментална нотка.

Отговорът на регионално ниво би бил твърде опростен − „защото тука е така“. Слуша се „Ку-ку бенд“, гледа се Венета Райкова, чете се нейният Скандал“ и дори тези, които не са емигрирали и имат работа в България, я изкарват висейки във фейсбук.

Донякъде класациите отразяват живота, с който мнозинството се отъждествява, стандарта, който средностатистическият читател би искал да постигне. Наследство, авторитет и близки, с които интелигентно да общува (без да се псуват) и едновременно с това заедно да защитават важна социална кауза („Книга за лятото“, Мишел Гейбъл). Уви, вместо подобна идилия, реалността е друга: той оцелява с индивиди, дето не стига че трябва да търпи, ами откровено осмива („Малка каменна топка“, Никола Крумов), „Оксимирон“ (Михаил Вешим) или в по-добрия вариант − кротко му навяват патриотизъм и любов към родината (Ивинела Самуилова − „Пътеписи за душата на България“).

Недоверието към официозите на властта − медии и учебници от близкото минало, изкараха напред в търсенето книги за другата истина, т.наралтернативна история“, и то в граници, които ни засягат, като „Царичина. Съдбовен контакт“ от Елисавета Логинова, „Измамата Сан Стефано…“ от Иво Инджев, „Ликвидирането на Русия“ от Николай Стариков, „Спецназ“ от Виктор Суворов.

Редом с тях нашумя интересът към биографии на личности, до неотдавна спорни или неудобни – бизнесдамата Ваня Червенкова („Кодово име: Живот“), режисьорът Николай Волев („Девствената проститутка“ ). В никакъв случай съжителството им в тази класация не означава, че слагаме знак за равенство между двамата.

Световната мания по всичко скандинавско, символ на овладян бит, спокойствие и разсъдливост, изстреля и задържа отново заглавия от рода на „Така го правят датчаните“ „Малък наръчник по люка“, или същото, но в японски стил – „Да изживееш своя икигай“ (Eктор Гарсия, Франсеск Миралес)

Азиатската вълна напоследък превзема литературата за тийнейджъри, може би защото те са по-активната част от потребителите на масова култура в интернет, а там визията е изобилие от корейски и китайски образи. Ето го резултата: в най-продаваните се открояватBTS: Възходът на Бангтан“ и част трета от нашумялата поредица на Джени Хан „С обич завинаги, Лара Джийн“.

Въобще, разпознаваемите марки си казват думата. Без да се хвалим самоцелно, няколко компактни издания на „Хеликон“ − „Истории за места от близо и далеч“, „Най-важното е скрито вътре“, „Малки думи на обич“, „Седемте сили“, също се позиционираха сред предпочитаните нови книги.

smile--644x362

След като привлече внимание с по-фрагментарни текстове в мрежата, но със сръчно перо и въздействащ стил, романът на Мария Касимова-Моасе „Балканска рапсодия“ я превърна в най-бързо наложилото се име в българската художествена проза за 2018г. 

Ефектът от наградите е доказан, те имат твърд „електорат“ и всяка поредна книга на отличèн у нас или в световен мащаб автор веднага заема място в класациите. В случая присъстват нобелистът Казуо Ишигуро (“Художник на променливия свят“), Всичките наши тела“ на Георги Господинов, чиито награди изискват отделен каталог, (най-новата e Наградата на София за цялостно творчество), и двукратният носител на награда Хеликон“ Недялко Славов (“Пиафè“).

Хитови сюжети с продължениетака можем да определим жаждата, с която дамите чакаха, а после буквално погълнаха финалните романи от трилогията на Джоджо Мойс „Все още аз“, края от арменската сага на Нарине Абгарян „Да живееш нататък“ и универсалния „боец“ за всяка аудитория − Фредрик Бакман (“Ние срещу всички“), продължение на „Бьорнстад“.

Любимци на читателите повече, отколкото на критиците, в Топ 100 за 2018 г. по този пункт с радост отбелязваме най-продаваните на „вечните заподозрени“ − Харуки Мураками („Изчезването на слона“), Исабел Алиенде (“Отвъд зимата“), Стивън Кинг („Спящите красавици“ − писана в съавторство със сина му Оуен).

Красавиците на краля на ужаса ни подсещат за особено наболял проблем на съвремието, който премина естествено в литературатанасилието над жените, властващият, къде от истинска липса на равноправие, къде в името на политическата коректност, феминизъм. Едно е сигурно – все повече ще се пишат и по-четени ще стават творби като „Разказът на прислужницата“ от Маргарет Атууд.

Актуални теми са продължителността на живота и поривът към дълголетие, на фона на влошаващите се жизнени показатели на хората – следствие от ускореното темпо, което технологиите налагат, корпорациите използват, а човек се лута, редуциран до безгласно едноклетъчно. Не е чудно, че в тази ниша пробиха трудовете на проф. Ювал Ноа Харари – „Sapiens. Кратка история на човечеството“ иЕфектът на теломерите“ на екипа д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл.

Жанрови класици – невероятно, но факт! Класиката оживява, когато ти е пред очите. Оказва се обаче, че приемственост намират добрите стари криминалета, поне онези, които скоро не са имали лицеприятно книжно тяло или дълго са отсъствали от книжарниците. Затова много читатели преоткрираха Реймънд Чандлър (“Зъл вятър. Новели“), други си попълниха колекцията на Агата Кристи (“Среща в Багдад“, „Неочакваният гост и други истории“), трети купиха за джоба на раницата си последното томче, излязло под перото на сър Тери Пратчет („Овчарската корона“).

Кой е първият, дайте победителя, нетърпеливо барабани по клавиатурата скептичният клиент, хайде, че поемам към Терминал 2. Спри се, човече, имаме за теб полезна, жизнеутвърждаваща терапия, побрана в книгата на Марк Менсън – „Тънкото изкуство да не ти пука“ – тя е номер 1 от стоте най-продавани за 2018 г.

Целия списък може да видите долу.

Класацията коментира: Людмила Еленкова

1 211227 Тънкото изкуство да не ти пука Марк Менсън Хермес Приложна психология
2 213082 Всичките наши тела. Свръхкратки истории Георги Господинов Жанет-45 Разкази и новели. Български
3 213719 Царичина. Съдбовен контакт Елисавета Логинова Кибеа Тайни и загадки
4 214870 Органайзерът 2.0 Станислав Койчев – Стан Кубар; Егмонт Тийн
5 213792 Все още аз Джоджо Мойс Хермес Романи и повести. Световни
6 213365 Овчарската корона Тери Пратчет Архонт – В ООД Фантастика, фентъзи. Хорър
7 213653 Предатели Дейвид Балдачи Обсидиан Трилъри
8 213836 Измамата Сан Стефано. Руско-турската поробителна война Иво Инджев Сиела Журналистика
9 212280 Малка каменна топка Никола Крумов Пощенска кутия за приказки Разкази и новели. Български
10 214661 Да живееш нататък Нарине Абгарян Лабиринт Повести и разкази. Световни
11 213204 Ефектът на Лазар Том Егеланд Персей Трилъри
12 214185 Отвъд зимата Исабел Алиенде Колибри Романи и повести. Световни
13 211299 Кодово име: Живот Ваня Червенкова Алианс Прес Мемоари. Документалистика. Българска
14 212155 Пътеписи за душата на България Ивинела Самуилова Хермес Съвременна българска литература
15 214313 Скандал Венета Райкова Enthusiast Романи и повести. Български
16 213058 Измамен Станислав Койчев – Стан Кубар; Егмонт Тийн
17 211745 Откъснати деца Робърт Мелило Кибеа Медицина. Още…
18 211399 Ничия земя Дейвид Балдачи Обсидиан Трилъри
19 213822 Два вида истина Майкъл Конъли Бард Трилъри
20 211652 Един от нас лъже Карън Макменъс Егмонт Тийн
21 212996 Короната на демона Джеймс Ролинс Бард Трилъри
22 212569 Гунди какъвто не го познавате – уникални снимки Георги Иванов, Кристиан Иванов, Елица Младенова, Добромир Добрев Труд Биографии. Генеалогия
23 214493 Ефектът на теломерите Д-р Елизабет Блекбърн; Д-р Елиса Епъл Гнездото Здраве. Пол. Възраст
24 214029 Протоколът Хашимото Изабела Уенц Вдъхновения Здраве. Пол. Възраст
25 212243 Късното шоу Майкъл Конъли Бард Трилъри
26 214264 Измамна светлина Луиз Пени СофтПрес Криминални романи
27 212193 Ние срещу всички Фредрик Бакман Сиела Романи и повести. Световни
28 213337 Книга за лятото Мишел Гейбъл СофтПрес Романи и повести. Световни
29 211538 Оксиморон – Нечовешки роман Михаил Вешим Сиела Романи и повести. Български
30 211707 Девствената проститутка Николай Волев Колибри Биографии. Генеалогия
31 211420 По-тъмен Е Л Джеймс Бард Секс, еротика
32 211626 Приказка Даниел Стийл Бард Любовни романи
33 211492 Сред лимоновите дръвчета Надя Маркс Кръгозор Романи и повести. Световни
34 211408 Няма невъзможна мисия Нисим Мишал,Михаел Бар-Зоар Enthusiast Социология и политология
35 211577 Спящите красавици Стивън Кинг, Оуен Кинг Бард Фантастика, фентъзи. Хорър
36 212415 Да изживееш своя икигай Ектор Гарсия (Кирай); Франсеск Миралес Гнездото Приложна психология
37 212217 Училището за Добро и Зло Соман Чейнани Сиела Тийн
38 213102 Обрати на съдбата Даниел Стийл Бард Романи и повести. Световни
39 213758 Лични мотиви Александра Маринина Хермес Криминални романи
40 211228 Дарба Даниел Стийл Бард Романи и повести. Световни
41 214363 Мистерията с трите четвърти Софи Хана Ера Криминални романи
42 211574 Пътят на духовността Хорхе Букай Хермес Приложна психология
43 211732 Зъл вятър. Новели Реймънд Чандлър Изток-Запад Повести и разкази. Световни
44 211502 Излекувай ума си Луиз Хей; Мона Лиза Шулц Кибеа Самопознание и самопомощ
45 214741 BTS: Възходът на Бангтан Кара Дж. Стивънс Егмонт Тийн
46 214297 Сериалът Даниел Стийл Бард Романи и повести. Световни
47 212913 Типично: Неразказаната история Филип Стоянов, Димитър Кирязов Кубар; Егмонт Тийн
48 212238 Истории за места и хора от близо и далеч Инна Учкунова Хеликон Туризъм и пътуване
49 212754 Усмихни се, човече! Георги Мамалев Книгомания Биографии. Генеалогия
50 212467 Минало несвършено Даниел Стийл Бард Романи и повести. Световни
51 211677 Повече от любов Радослав Гизгинджиев Фабрика за книги Съвременна българска литература
52 211407 Малки думи на обич Инна Учкунова Хеликон Афоризми и сентенции
53 211801 Изповед на шпионина Ген. Тодор Бояджиев Сиела Съвременна българска история
54 212811 Homo Deus. Кратка история на бъдещето Ювал Харари Изток-Запад Социология и политология
55 212538 Преди да се гръмнеш, прочети тази книга! Ян ван Хелсинг Дилок Приложна психология
56 212357 Рогоносецът Джефри Арчър Бард Повести и разкази. Световни
57 213419 Ку-ку бенд: Ад и Рай Иво Сиромахов Егмонт Книги за музика
58 211810 Малък наръчник по люка Майк Викинг Хермес Хоби и свободно време
59 214015 Така го правят датчаните Хелън Ръсел Ера Културология
60 213732 „Тигри“ в калта Ото Кариус Прозорец История
61 213695 Завръщане към любовта Кристен Ашли Ибис Любовни романи
62 211363 Най-важното е скрито вътре Инна Учкунова Хеликон Афоризми и сентенции
63 211359 Седемте сили Алекс Ровира Хеликон Приложна психология
64 213752 Обикновени хора Даниел Стийл Бард Романи и повести. Световни
65 213594 Вещицата Камила Лекберг Колибри Трилъри
66 212645 Ликвидирането на Русия Николай Стариков Хермес История на отделните държави и страни
67 213662 Рождена карта на българския етнос. Интерпретация на българската народопсихология и съдбата на българите от астрологична гледна точка Любомир Червенков Пропелер Астрология и номерология
68 213388 Адският остров Матю Райли Бард Трилъри
69 214836 Спецназ Виктор Суворов Факел Експрес Нова и най-нова история
70 212859 Седмата заповед Том Фокс Ибис Трилъри
71 211737 Тайна с дъх на парфюм Фиона Макинтош СофтПрес Романи и повести. Световни
72 212633 Тринайсет Стив Кавана Обсидиан Криминални романи
73 212825 Гласът на любовта Мия Шеридан Ибис Любовни романи
74 211524 Среща в Багдад Агата Кристи Ера Криминални романи
75 211337 Всичко за фотографията Крис Гаткъм Книгомания Фотография
76 211226 Екзистенциална психотерапия Ървин Д. Ялом Колибри Психология
77 212320 Девети ноември Колийн Хувър Ибис Романи и повести. Световни
78 211522 Неочакваният гост и други истории Агата Кристи Ера Повести и разкази. Световни
79 214150 Къщата на шпионите Даниъл Силва Хермес Трилъри
80 211069 Разказът на прислужницата Маргарет Атууд Orange Books Романи и повести. Световни
81 212450 Жената на прозореца Ей Джей Фин Сиела Трилъри
82 213358 Непокорна кралица Мегън Марч Егмонт Секс, еротика
83 212753 Отмъщение Лекси Блейк Ибис Любовни романи
84 211664 Художник на променливия свят Казуо Ишигуро Лабиринт Романи и повести. Световни
85 213556 Дневниците на Слава Севрюкова Кн.4: Предсказания The World Ясновидство и гадания
86 213837 Никой не ме разбира, но всеки ме харесва… (още афоризми и анекдоти) Алберт Айнщайн Пергамент Прес Афоризми и сентенции
87 214037 С обич, завинаги, Лара Джийн Джени Хан Ибис Тийн
88 212862 Имението с ягодите Лорън Дентън Кръгозор Романи и повести. Световни
89 213764 Двор от скреж и звездна светлина Сара Дж. Маас Егмонт Тийн
90 213760 Откуп Джеймс Патерсън Хермес Трилъри
91 213406 Щом поемеш дъх Мери Хигинс Кларк; Алафеър Бърк Бард Трилъри
92 211405 Автобиография. За какво служи този бутон Брус Дикинсън Сиела Биографични и автобиографични романи
93 214322 Изчезването на слона Харуки Мураками Колибри Повести и разкази. Световни
94 211415 Григор Димитров – Гордостта на България Любомир Тодоров Сиела Спорт
95 214293 Балканска рапсодия Мария Касимова-Моасе Колибри Съвременна българска литература
96 212824 Розата на любовта Сара Маклейн Ибис Любовни романи
97 213963 Умни пари. Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България Стойне Василев Сиела Инвестиции. Финанси
98 214448 Най-доброто в теб Колийн Хувър Ибис Любовни романи
99 212485 Двубои Съставител Лий Чайлд Бард Повести и разкази. Световни
100 213076 Пиафè Недялко Славов Хермес Съвременна българска литература

Класацията е за периода 1.1.2018 – 2.10.2018

Прочетете още

Топ 101 художествена литература_1140x403

ТОП 101 художествена литература за първото полугодие на 2023 г.

„Времеубежище“ погълна всичко – така изглежда равносметката в цифри на продадените книги, която за първите …