Начало / Критика / Топ книгата: Виктория Бешлийска отново сплита думи с любов

Топ книгата: Виктория Бешлийска отново сплита думи с любов

Третият ѝ роман бързо стана най-четен

b898f426-1cb6-4c52-818c-00acd168a7ae

„Нишка“ се плете и се разплита – и е чудно да я следиш, когато го прави майстор… така е и с думите, а удоволствието е трижди по-голямо, щом те са на Виктория Бешлийска. Авторката на „Глина“ и „Сърце“ постигна за няколко години наистина много – спечели любовта на толкова читатели, че все по-трудно ще ѝ е да прекъсне тази нишка. Затова и я плете – отново и отново, както сега, в „Нишка“, най-новата ѝ книга, която пак ни връща в миналото и ни омагьосва.

А пред нас по страниците постепенно се разкрива съдбата на Мария – някъде там, в Елена, в Балкана, други шест жени плетат и разплитат живота, а с това и съдбите на мнозина. Историята следва миналото, но ловко се прехвърля и в настоящето, като така още повече заживява в своя читател, кара го и той да провери колко здрава е нишката на неговия род и корени, на живота му.

Общото, което свързва тези седем героини, седем жени, е думата „сила“, казва самата авторка. Тя подчертава, че този път е искала да създаде книга за силата на българската жена. Добавя и образа на Балкана, като го превръща в място, което принадлежи на жените. Остави сами да последваме нишката – от първата дума на тази книга и до вътрешния източник на нашата собствена сила.

451587985_889011883270324_8579863505640564337_n

Макар да излезе по средата на лятото, „Нишка“ на Виктория Бешлийска със сигурност ще е сред най-запомнящите се четива този сезон, че и година

За топ книгата: Красимир Проданов
Снимки от автора и @SoftpressBooks

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …