Начало / Критика / От „Осанна!“ до „Разпни го!“ за българския език

От „Осанна!“ до „Разпни го!“ за българския език

214487_bБорислав Курдов,  книжарница Хеликон Търговище
Българският ни език е много сложен, особенно когато го изучават чужденци. Казват че в него има нюанси – примерно дадена дума може да има няколко значения, които зависят както от ударенията, така и от интонацията. Да, така е! Имаме хубав звучен език. Само трябва да знаем как да го ползваме.
Повод за тези размисли ми даде новата книга на Юри Лазаров “Чичо Весо Облия – отново…”. Авторът ни разказва една лежерна, лятна, типично отпускарска история, случила се на къмпинг „Градина“. И след това ни я преразказва още… 59 пъти. Същата история. С различни стилове и похвати Лазаров умело борави с българския език. Макар и същата, историята не ни омръзва, а напротив – с всяка прочетена страница ни става все по-любопитно – по още колко начина може да ни бъде предадена случката.
Прочитаме историята като рекламна пауза, като изограма, в стил “отечествен кинопреглед”, като жълтина, като филмова рецензия… И още, и още. За да стигнем до историята, разказана в стила на стихотворение „Хаджи Димитър“. И тук сигурно мнозина ще кажат – Разпни го!, как така ще пипа авторът стихотворението на Ботев. Ами… прочетете! и ще се съгласите, че Юри Лазаров е автор, който умее да банасира думите, така че дори да се посмеете.
В никакъв случай не мога да не отбележа че илюстрациите в книгата за Чичо Весо Облия са на известния ни художник Анри Кулев. Освен че пасват идеално на тази книга, те някак успяват да живеят свой собствен живот. Ще ви дам пример – към разказаната в стил “Носталгично” същата история от къмпинг „Градина“ Анри Кулев ни предлага илюстрация, на която на пръв поглед се вижда как водолаз обладава русалка. Но като се вгледаме по внимателно, на заден план виждаме малко корабче, а като негово знаме се развява надписът “Научна експедиция Русалка”. Замисляме се над всичко това – каква ли е тази експедиция? Какво ли изследва?… Мисълта ни сама почва да реди нова история.
Ако искате и вие, уважаеми читатели, да се насладите на еквилибристиката с нашия звучен български език, сътворена от Юри Лазаров, потърсете книгата “Чичо Весо Облия – отново”… на стелажите в книжарници Хеликон.