Начало / "Четящият човек" / Литературен клуб „Четящият човек“ се превръща в хит

Литературен клуб „Четящият човек“ се превръща в хит

„Всяка културна работа е съзнателно творчество на живота“ е казал големият немски философ Вилхелм Винделбанд и как бихме могли да не отбележим, че тази мисъл ни импонира на нас – книжарите на „Хеликон“. Тъй като ние разчитаме предимно на творческите си умения, които ни правят богата палитра от хора и характери, за да провокираме повече интерес към книгите у вас, скъпи четящи хора, не можем да бъдем по-съгласни с този цитат. Ето защо лято 2018 за нас протече не само в забавления, но и в сериозна подготовка за едно отговорно културно дело, а именно възкресяването на една стара хеликонска традиция – Литературен клуб „Четящият човек“. Какво ни подтикна ли? Много просто, слоганът, който следваме от години – „За книгите и хората“, разбира се. Нашата любов към литературата е достатъчна да разпали огъня на знанието, но също и да искаме да предадем нашите и да получим вашите мнения и усет за качествена литература, разпределена в различни теми и срещи всеки месец.

Ето и летния обзор на събитията, проведени в „Четящият човек“:

Всичко започна на 24 юли с първото ни литературно събрание, чиято тема неслучайно бе „България – позната и непозната“. Мястото на срещата (както и на всички следващи) е книжарница „Хеликон-Витоша“ (София, бул. „Патриарх Евтимий 68“), часът е 17:00, а водещите – Светослав Светославов и Тори Алберт (книжари от „Хеликон-Витоша“). Докато фоайето се пълни с хора, осъзнаваме, че сме избрали най-красивата тема за начало на първия цикъл от срещи. Сякаш този ден остава най-ценният сигнал за нас, че родното, бащиното, вярата, България са първопричините да ни има, а оттук и да растем и да творим. Събитието бе вълнуващо не само за нас като организатори, но и за нашите гости. Поговорихме и обсъдихме истински важните теми, проляхме дори сълза от умиление и се разделихме с обещание за продължение на дискусията. Книгите, които бяха на фокус, са „Бабо, разкажи ми спомен“ и „Пътеписи за душата на България“ от много награждаваната българска авторка Ивинела Самуилова, разгледахме и някои сборници като „101 отбивки“, за да споделим личните си преживявания.

Bulgaria - poznata i nepoznata3

Bulgaria - poznata i nepoznata

Следващите две литературни срещи (август и септември) бяха посветени на както интересни, така и необятни теми.

„Завръщане в едно лято“ бе второто събиране от лятната поредица. Мястото, часът и водещите – вече знаете, познатите дотук, но гостите – различни. Книгите, върху които акцентирахме, бяха предимно на нашумялата напоследък арменска писателка Нарине Абгарян (с която дори имахме възможност да се запознаем на живо в нашата книжарница през същия месец) и в частност – „Манюня“ и „Да живееш нататък“. През цялото време се блъскахме в една непринудена дуалистичност – смях и тъга. От една страна, летните истории на Манюня и нейната най-добра приятелка – малки момичета, които тепърва се сблъскват по очарователен начин с чудатостите на живота в селото, а от друга – тягостните разкази от последната книга на Нарине „Да живееш нататък“. Тук историите са далеч от забавни, а по-скоро представят жестоката реалност по време на война.

„Знанието е сред звездите“ бе третото осъществено по особено успешен начин събитие в познатата ни вече книжарница „Хеликон-Витоша“. Този път водещите Слави и Тори имаха и приятната компания на Габриела Ахчийска (астролог) като първия гост-лектор, за чиято подкрепа сърдечно благодарим.

Bulgaria - poznata i nepoznata2

Обстановката бе наситена от духа на чистия интерес, примесен с много забавни моменти. Гостите ни, някои от които специално пристигнали от други градове, чуха по нещо за своята зодия, обсъдиха информацията от някои астрологични книги и сравниха различните проявления на архетиповете в западния зодиак. Отново се разделяме с условие за втора част на темата.

Без съмнение, летният цикъл остави в нас усещане за удовлетвореност, наслада, цялостност и… мъничко тъга по отминалото лято. Поучихме се от грешките, запознахме се с много нови читатели и обменихме опит с книгите.

Gabriela Ahchiiska

Znanieto v zvezdite

И ето, че идва ред на новия цикъл, посветен на есенните теми на Литературен клуб „Четящият човек“. Тук е мястото да обявим първата тема – „Бизнес психология“ (26.10.2018, 17:00 ч., книжарница „Хеликон-Витоша“). Мотивът ни да изберем този аспект от кариерното развитие е твърде ясен – есента е периодът, по време на който всички се настройват по-работно, а оставят на заден план спомените от летните емоции. Затова сме подбрали едни от най-стойностните книги и автори в бранша – Наполеон Хил, Ричард Брансън, Лари Уингет, Джефри Гитомър и, разбира се, накъде без богатия-беден татко Кийосаки.

Biznes psihologia

Благодарим на всички колеги книжари, които се включиха в просветителското дело с идеи и подкрепа, но най-вече благодарим на вас, четящи хора – без които всичко това нямаше да бъде възможно. Приканваме ви да следите официалната Facebook страница Литературен клуб „Четящият човек“. Очакваме ви за нови срещи!

Автор: Тори Алберт (книжар от „Хеликон-Витоша“)

Фотограф: Тереса Светославова (книжар от „Хеликон-Витоша“)

Прочетете още

Yambol1

Обновеният „Хеликон Ямбол“ изненадва приятно!

След основен ремонт книжарница „Хеликон“ в центъра на Ямбол отново заработи с пълна сила. Всичко …