Начало / Критика / За травмите – с внимателни думи

За травмите – с внимателни думи

213360_bАлександра АЛЕКСАНДРОВА, Хеликон Витоша

Много читатели са оформили представите си за Афганистан благодарение на  Халед Хосейни и неговите незабравими герои.  Дженифър Зейнеб Джукхадар поема близка на неговата мисия, разкривайки реалността в днешна Сирия така, че далечните военни конфликти придобиват осезаемо, човешко измерение. Зад екзотично звучащото име Дженифър Зейнеб Джукхадар стои съвсем млада, съвременна дама, дъщеря  на американка и сириец. Родена и израснала в САЩ, тя получава там образованието си и се посвещава  на точните науки. Но заедно с това търси други свои възможни лица − тя е и писател, творец, посланик на хуманността и състраданието, не на последно място − потомка, търсеща изгубената връзка с културата на предците си.

Дебютната ѝ книга „Карта от звезди и сол“ е разказ за трудностите, през които преминаваш, за да откриеш мястото си под слънцето, онова, на което можеш да бъдеш приет, без да жертваш части от своята памет, душа и цялост.

Акцент в романа не са политическите игри, а премеждията на малката Нур. Зад нейния образ прозира огромната болка на хиляди невинни жертви, бежанци в собствената си страна. Авторката на „Карта от звезди и сол“ е успяла да засегне тежки теми, без да оголва до крайност, без да наранява и да провокира първични емоции. До голяма степен това е постигнато с умението ѝ да  използва думите красиво, да опише една травма внимателно, със слова, които биха могли да успокоят и лекуват. Начинът ѝ на писане успява да се доближи до светоусещането на едно дете, което постепенно пораства, но и запазва живо богатото си въображение.

Нур е момиченце, което разказва на нас живота на своето семейство, докато наум на себе си припомня любима си приказка. Тази приказка е най-скъпият ѝ бащин спомен. Преди да почине, таткото на Нур ѝ оставя тази история като подарък за бъдните дни, когато тя ще расте без него и ще има нужда от кураж и мъдър съвет. Така читателят ту съпреживява премеждията на Нур, ту се пренася векове назад с една чудна легенда, в духа на красивите стари арабски приказки. Героиня в приказката е смелата Роя –  измислен образ, който бащата на Нур добавя към разказа за  исторически действителния андалуски картограф  Ал Идриси, живял през ХI век. Фантазия и реалност тук се преплитат и подхранват взаимно своя смисъл.

Освен почитателите на Халед Хосейни книгата може да харесат и онези от тях, които са прочели с удоволствие историите на Шамс и Руми от „Любов“ на Елиф Шафак, заради умелото изграждане на единна история от две времеви нишки – съвременна и старинна.

 

Прочетете още

laska

„Любов” е най-обичана от читателите през последното десетилетие

Романът на Елиф Шафак оглави класацията за най-продаваните художествени Топ 101, както го наричат от …