Начало / Класации / Други / Топ 10 „умни“ книги за последното десетилетие

Топ 10 „умни“ книги за последното десетилетие

4112Наскоро в. „Гардиън“ публикува класация на най-добрите книги на тема физика, феминизъм, медицина, здравеопазване, икономика, психология и т.н., или както ги нарича изданието „умни“ книги. Разказахме ви за феномена на нехудожествената проза и нестихващия интерес към нея, а ето и класацията на английското издание:

  1. „Why I’m No Longer Talking to White People About Race“ (бел. прев. – „Защо вече не говоря с белите на тема раса“), Рени Едо-Лодж

В последните години в САЩ се обръща все по-голямо внимание на темата за расата и това конкретно заглавие впечатлява аудиорията от момента на излизането си. В книгата залягат още темите за пола и класа, а „белите“ са разгледани като концепция за привилигерованост. Поради това, а и поради стила на авторката, книгата продължава да държи челни места в САЩ.

  1. 204077_b„Sapiens. Кратка история на човечеството“, Ювал Харари

Това е епична книга, която проследява произхода на човечеството повече от милион години назад в историята. Тя е еклектична като обхват, чете се лесно, а авторът с готовност представя вижданията си. Чете се с особена страст от представители на високотехнологичните среди, които често поставят в центъра на субкултурата си фентъзи филми и книги, игри и т.н., а дори самият Харари не е чужд на този свят. Светът очаква третата му книга, за която прогнозите отново готвят място в челните места на класациите.

  1. „Мисленето“, Даниел Канеман

Даниел Канеман е психолог и носител на Нобелова награда, а творбата му обхваща проучвания, провеждани в продължение на десетки години и посветени на бихейвиористичната икономика. Определено не става дума за леко четиво. То съдържа пъзели и задачки, които човек може да тества върху себе си, но и купища задълбочени обяснения, които малцина, пишещи за широката аудитория, се осмеляват да предложат. И въпреки че четивото е дълго и на моменти изсключително сложно, то дава механизми за разпознаване на предвидимите грешки, които често съпъстват мисловния ни процес. Успехът на книгата показва, че въпреки динамичните времена и недостига на задълбочаване, мнозина са готови да мислят бавно, да четат внимателно и то на сериозни теми.

  1. 211003_b„Седем кратки беседи по физика“, Карло Ровели

Нито една книга, посветена на дълбините на физиката, не може да се нарече лесно четиво. Астрономията и квантовата физика генерират фундаментални идеи, върху които човечеството все още разсъждава – относителност, гравитация, време. Има и други грандиозни творби, посветени на тези теми, но те често маскират очевидния факт, че всеки от нас лично изпитва гравитацията или времето, но всъщност не осъзнаваме как функционира тази величина. Книгата на Ровели е поредният шедьовър в този контекст, но с една ключова разлика – ясно написана, книгата звучи кратко и завладяващо, почти като брошура. И все пак книгата съдържа идеи, разпрострели се върху астрофизиката на 20 век и доближили я до голяма степен към философията.

 

  1. 193941_b“Шестото измиране”, Елизабет Колбърт

Елизабет Колбърт предлага гледна точка, според която именно хората като вид са тези, заради които вече са изчезнали много други биологични видове – от мастодонтите, през неандерталците до птицата Додо. И човечеството не дава признаци за спиране. Книгата е написана строго и сдържано, не предлага особени мерки, които биха могли да се вземат, но пък е мощно напомняне за биологичната заплаха, пред която се изправяме заради самите себе си.

 

  1. 211561_b“Капиталът. XXI век”, Тома Пикети

Посланието на тази книга е ясно и точно демонстрира, че свободният пазар прави богатите по-богати, а бедните, особено тези в развиващите се страни, води до степен на социално изключване, а доходите им застиват на едно ниво. Сред основните предложения на Пикети е това за световен данък върху капитала, но то идва в зората на световната икономическа криза и съответно го прави по-малко вероятно от удар на Земята с астероид. Днес идеите на Пикети, който при издаването на книгата има статус на рок звезда за икономиката, изглеждат като извадени от друга епоха.

 

  1. “We Should All Be Feminists” (бел. прев. – “Би трябвало всички да сме феминисти”), Чимананда Нгози Адичи

“Според мен феминист е всеки човек, мъж или жена, който смята, че има проблем с дефинирането на половете днес и той трябва да се реши”, пише в края на книгата самата авторка и допълва, че според нея най-добрият феминист е собственият ѝ брат. В творбата си Адичи умело съчетава провокацията с желанието да проследи една световна тенденция. Тя говори умно и интелигентно и нищо чудно – TED лекцията ѝ, върху която се базира книгата, има 4.9 милиона гледания.

 

  1. 183289_b“Тихите. Силата на интровертите в свят, който не млъква”, Сюзан Кейн

Тази книга е вопъл на болка от дълбините на интровертната душа, ситуирана в изключително екстровертната съвременна култура. Но поне някой в лицето на Сюзан Кейн успява да се изправи и да каже, че интровертите не са луди, напротив, даже са сред най-креативните хора. Книгата дава сила за лична увереност и за принадлежност към съвсем не малка група, която съвсем не е съставена от откачалки.

 

  1. 182875_b“Императорът на всички болести”, Сидхарта Мукерджи

Според мнозина, няма по-добро четиво на тема рак от книгата на Мукерджи, който е онколог и учен. Това на пръв поглед шокиращо, но хуманно четиво представя битката срещу най-коварния враг – собствените ни клетки, обърнали се срещу собственото ни тяло. Книгата на Мукерджи е посветена колкото на науката, толкова и на арогантността, но също и на изобретателността и състраданието.

 

  1. Being Mortal (бел. прев. – “Какво е да си смъртен”), Атул Гаванде

Атул Гаванде разказва каква е цената на всички интервенции, прилагани на терминално болни или много възрастни пациенти, каква е стойността на поддържането им живи и как тя се съотнася към усилията ни да запазим човешкото в себе си. Книгата засяга теми като унижението, провала и съчетаването им със стремежите на науката. Смъртта е универсална тема, но Гавала пише за нея по един съвсем не-страшен начин, пречупвайки я през разказите за родителите и пациентите си, както и за собствените си грешки. Всички ще умрем, но дали ще оставим хората да си отидат в мир или не – това е въпросът, който задава Гавала.

Прочетете още

images

„21 урока за 21 век“ – нова книга от Ювал Харари

„Кои са най-големите предизвикателства и най-важните промени на днешния ден? На какво трябва да обръщаме …