Начало / Ревюта / Да освежим мозъка с умно четиво

Да освежим мозъка с умно четиво

Три книги, които помагат да се концентрираме

5a496dd523b96.image

Пренията по политически въпроси напоследък дават възможност да сме активни граждани, но в същото време тласкат неусетно по посока на дребнавост и плиткоумие. А мъдрите хора от не една епоха казват, че същинското и най-важното се разиграва вътре в нас, а не пред екрана на телевизора, както е свикнал съвременният човек.

Затова и посягаме към книги, които предлагат нещо безценно – концепция за живота ни. Това са три четива за любопитни и любознателни едновременно с това читатели. И колкото повече потъвате в заглавията, толкова повече нужда имате да подредите света, да го разберете и превърнете в сцена за своя собствен живот.

Първо разтваряме „Забранената вселена”

Лин Пикнет и Клайв Принс посвещават труда си на херметизма. А това е учение, което търси истината за всичко около нас не без помощта на езотериката. Според авторите на „Забранената вселена” херметизмът трайно е повлиял учени като Коперник, Галилей и дори Шекспир. Така че двамата търсачи в областта на паранормалното прокарват тънка червена нишка от древността до днес, а резултатът е повече от любопитен. С годините са станали специалисти по загадките, а сред почитателите им е и самият Дан Браун. А защо – това показва и „Забранената вселена”.

Биологията ни е отредила повече

„Регенирай” е книга, която е призвана да премахва ограниченията. С помощта на науката Сейър Джи демонстрира, че човешкият геном умее несравнимо повече, отколкото сме му отредили в наши дни. При това авторът показва като на длан едни от най-големите ни проблеми – и търси обяснението им именно в човешката физиология. „Регенерирай” се казва всъщност и програмата, която създава на базата на това познание. А посоката, в която тя води, е ясна – отключване на възможностите ни. Самият Сейър Джи се е посветил на алтернативната медицина, като е създател на най-големия портал в света в тази сфера – GreenMedInfo. На гърба му сега обаче тежи и обвинението, че е бил сред най-големите дезинформатори в света по отношение на ковид-19. Но в живота обикновено е така, зрънцата злато се крият в плявата…

Още едно пътешествие за ума

Поднася ни го Едуард Уилсън-Лий, който си е избрал да опише живота на Фернандо Колумб – незаконният син на откривателя на Америка. Вместо Нов свят обаче той иска да открие нов начин човек да напредва и еволюира. Логично го съзира в книгите. Фернандо Колумб е един от най-големите книжовници в западната цивилизация. С идеите си изпреварва своето време с векове. Уважението, което му оказва авторът на „Каталог на книгите корабокрушенци”, както се казва книгата, е логично. Едуард Уилсън-Лий е специалист по история на книгите в ранното Средновековие, титлата му е академик и преподава в Сидни Съсекс Колидж. Затова и посоката, която предлага сега, ще се превърне в необикновено пътешествие за всички, които обичат книгите.

tri

Отклоняваме поглед към три книги, които дават най-важното – концепция, върху която да подредим собствения си живот. Ето ги…

Заглавията предложи Краси Проданов

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …