Начало / Свят / „Английският пациент“ спечели златния Ман Букър

„Английският пациент“ спечели златния Ман Букър

188647_bПреди 26 години журито на наградата Ман Букър дотолкова не може да вземе решение, че избира двама победители – Майкъл Ондатджи  и Бари Ънсуърт. Но вчера Ондатджи получи истинско признание, след като шедьовърът му „Английският пациент“  беше отличен след публично гласуване със Златен Ман Букър – награда за най-добра от 50-те награждавани книги в половин вековната история на приза.

Златният Ман Букър се връчва през 2018 г. в чест на годишнината и журито изчете всичките досегашни 52-ма победители. Така бяха избрани 5 финалисти – по един от всяко от десетилетията на отличието. Те бяха предложени за публично гласуване, чиито резултат беше обявен вчера, уточнява в. „Гардиън“.

На вчерашната церемония Ондатджи заяви, че не е препрочитал собствената си творба: „Дори и за секунда не съм мислил, че „Английският пациент“ е най-добрата книга в този списък, особено в сравнение с други отличени. По-добре от всеки друг знам грешките и слабостите й“. Въпреки това творбата му привлече мнозинство от близо 9000-те гласа. Предишните юбилейни издания на Ман Букър пък за 25-ата и 40-ата година от учредяването на наградата бяха спечелени от една и съща книга – „Среднощни деца“ на Салман Рушди.

„Английският пациент“ е адаптиран повече от успешно за киното – лентата печели 9 награди „Оскар“ и 3 „Златен глобус“. В главните роли са Ралф Файнс, Кристин Скот Томас и Жулиет Бинош, която грабва най-престижната филмова статуетка в категорията „Поддържаща женска роля“.

Прочетете още

Margaret

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателки Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември …