Начало / България / Книжарите на „Хеликон“ избраха „Глина“ за книга на 2021 г.

Книжарите на „Хеликон“ избраха „Глина“ за книга на 2021 г.

Виктория Бешлийска изпревари Георги Бърдаров и Елиф Шафак

15BBFEE40-71EB-41BD-8BD0-8EF5B7F12EA7

Стана традиция изборът на любима книга от книжарите на „Хеликон“, гласуване, което е особено приятно за самите тях, за да си сверят часовниците със своите колеги от почти 40-те обекта на веригата из цяла България. Макар гласовете им да са анонимни, техните сърца не са, съдейки по резултатите, които изведоха с убедителна преднина на върха „Глина“. Второ място зае Георги Бърдаров с „Absolvo Te“, трета е Елиф Шафак с „Островът на изгубените дървета“ .

Ако трябва да обобщим и обосновем книжарския избор, той изглежда така: романът „Глина“ съживява автентичността на старите български занаяти и подчертава красотата на нашия език. Думите и образите в него са толкова въздействащи, че провокират човек да търси твореца в себе си, да се замисли дали извайва своята личност, или я руши. Ако днес срещаме любов като на Жара и Велико, черпим от даровете на природата, лъкатушим между съзиданието и мрака, то е, защото сме част от колективната памет на една България преди Освобождението, в която още живеем, понесени от своята стихийност и непреклонен дух.

По-емоционалната страна звучи като отговори на състезанието „попитахме над 100 книжари„, но тя е и най-сладка. Вижте!

3E079C5B4-3274-4E32-B233-C17EB64B4B53

Хеликон Благоевград: Гласувах за „Глина“, защото романът има интересен сюжет и многопластови главни герои. Спечели ме езикът в книгата – темите за любовта, саможертвата, човешката болка и радост са изобразени много „живо“ благодарение на красивите сравнения и архаични думи използвани от автора, което допринася читателите да бъдат изцяло погълнати от историята на Жара и Велико.

Хеликон Смолян: Книга, която те завладява, пренася те във вълшебния свят на Велико и Жара. „Глина“ е енергия, която те притегля и щом започнеш да я четеш, преживяваш всичко написано, сякаш самият ти си един от героите.

Хеликон Добрич: За „Глина“ дадох гласа си, защото авторката успешно ме въвлече в историята и героите. Написана е на ясен и в същото време автентичен език. Много добре е постигнат балансът между емоционалното и литературно-историческото звучене. Достави ми удоволствие!

Хеликон Съборна София: Впечатли ме с това, че всички герои са положителни, вътре няма лош човек, не видях злодей, който да те „бутне“ така, че да го намразиш.

Хеликон Враца: „Глина“ много напомня Йовковото слово, красиво и хармонично, уж обикновено, но по-истинско от реалността. Страхотна книга, която не просто се чете, а се изживява.

Хеликон Шумен: Освен красивите фрази, оцених фоклорните елементи и онези мигове от нашата история, които авторката умело е вплела в романа.

Хеликон Бургас 3: Избрах я, защото e много българска книга и се откроява с вълшебен език. Употребата на стари думи въздейства сгряващо, но не натрапчиво-патриотично. Оцеляването на героите под иго е чрез силата на изкуството, без което и днес не можем да живеем.

Хеликон Плевен 2: Ние се радваме, че Виктория Бешлийска е наша съгражданка, представихме си как се е усамотила в едно планинско село, за да се отдаде на писането на „Глина“ и ни хвърли по такъв красив начин във време, в което понятията за род и семейство са били много по-важни, отколкото са сега. Това определено е нетипичен за съвременната ни проза роман, и неслучайно, когато започваше учебната година, много хора го предпочетоха за подарък на учители и ученици.

Хеликон Бургас: „Глина“ е написана с изключително богат и красив език. История за любовта и изкуството вплетени в съдбите на Жара – чистата и буйна душа и Велико – майстор грънчар, обладан от силата на глината. Събрала в себе си историята на с. Бусинци, разнообразието от човешки съдби и много магичност, книгата на Виктория Бешлийска е жива и цветна и е едно ярко връщане към миналото ни. Една класика родена  в епохата на съвремието. Мислех за тази книга много дълго време. И винаги успявам да предам усещането си и на клиентите!

Текст Людмила Еленкова
Снимки Александра Ганчева

Прочетете още

Изборът на книжарите_2023_1140x403-1 (1)

“Истории от ръчния багаж“ на Георги Милков е изборът на книжарите от „Хеликон“ за книга на 2023

Най-важното признание получиха пътеписите му от горещи точки на света  „Истории от ръчния багаж“ избраха книжарите …