Начало / Любопитно / „Щедрите“ англичани и „свободомислещите“ руснаци

„Щедрите“ англичани и „свободомислещите“ руснаци

48aПрототип на Шерлок Холмс бил лондонският детектив Филип Биг. От 1885 до 1910 г. негово дело са разкритията на всички големи престъпления в Лондон.

Започвайки работа над нова книга, Балзак се затварял в стаята си за един-два месеца и плътно спускал кепенците, за да не пропускат светлина. Пишел на свещи, облечен в халат, по 18 часа в денонощие.

Волтер пишел едновременно по няколко произведения. Сядайки пред бюрото си, той хващал според настроението си някой от ръкописите и подновявал работата си върху него.

Жул Верн отделял много часове дневно за четенето на научна литература, като си записвал интересуващите го факти на специални картончета. На съставената от него картотека би завидяло и някое общество от учени: в нея имало над 20 000 картончета.

Полският поет Адам Мицкевич бил също така и писател-фантаст. В книгата си „История на бъдещето“ той писал за акустични прибори, с чиято помощ, седейки пред камината, човек би могъл да слуша концерти от града, както и за механизми, позволяващи на земните жители да поддържат връзка със същества, обитаващи други планети.

Жан-Жак Русо бил автор на музикален речник и написал операта „Селският магьосник“, станала родоначалник на френските опери-водевили и задържала се на сцена повече от 60 години.

По крайно несправедлив начин се отнесли с английския писател, историк и антиквар от XVI–XVII век Джон Стоу, който в края на живота си изпаднал в нищета. Английското правителство издало специален указ, който гласял: „Предвид това, че Стоу е посветил четиридесет и пет години на събирането на материали за историята на Англия и дванадесет за описването на Лондон и Уестминстър, ние му даваме нашето милостиво и кралско съизволение да проси милостиня от нашите поданици.

Робинзон Крузо“ има и продължение. В „По-нататъшните приключения на Робинзон Крузо“ Робинзон пак търпи корабокрушение и е принуден да премине на път за Европа през цяла Русия. Осем месеца той прекарва зимата в Тоболск. Романът не се е издавал в Съветския съюз от 1935  до 1992 година. След това тиражът е бил ограничен, а последната част, „Робинзон в Сибир“, е била съкратена. У нас книгата не е излизала.

За близките си родственици той е бил просто Роналд, за училищните си другари − Джон Роналд. В университета на Оксфорд, където първо учил, а после преподавал, го наричали „Толърс“. Става дума за Джон Роналд Руел Толкин. Впрочем в Дания съществува ансамбъл на името на Толкин. Това е датски симфоничен оркестър, изпълняващ музикални пиеси по него произведения. Той се ползва с подкрепата на кралица Маргрете II, голяма почитателка на книгите на Толкин, която сама ги илюстрира.