Начало / Автори / Как да съхраним мозъка си здрав? С писане, съветва Барбара Картланд

Как да съхраним мозъка си здрав? С писане, съветва Барбара Картланд

Британката е автор на общо около 750 книги

inventions_1515154-e1464350907987

Кариерата ѝ на писател продължава общо 79 години. Започва на 19, а последната си книга пише, когато е на 98. На толкова си отива и от света ни.

Историите, които създава Барбара Картланд, се основават на възможно най-големите клишета. В книгите ѝ има задължително няколко елемента… Всеки роман завършва със сватба, но интимните отношения между героите са предадени бегло. Наред с това, жените в книгите ѝ винаги мечтаят за домашно огнище, в което да отглеждат бъдещите си деца. Героите задължително планират и великолепно сватбено пътешествие.

Впечатляващ е сам по себе си и работният график на писателката. Тя имала секретарка, на която диктувала книгите си, като дневният график включвал една глава от създавания в момента роман. На всеки две седмици бил завършван ръкопис на нова книга. После следвал период на доизкусуряване на сюжета.

Популярността на Барбара Картланд е огромна. Според някои източници е продала над 1 млрд. екземпляра от своите книги. Читателките ѝ буквално я обожават – годишно получава от тях около 40 хил. писма. Самата тя сякаш се хранела с тази любов, за да продължава да пише, но е вярно и друго… През целия си живот Барбара Картланд запазила едни и същи привички, сред които например приемането на пчелен мед. Писателката твърдо вярвала, че ѝ носи здраве и увеличава енергията ѝ. Също така, вече на преклонна възраст, била убедена, че колкото повече работа създава на мозъка си, толкова по-дълго ще живее. За пример давала своите връстници – някои от тях отдавна покойници, а други просто живуркащи, без каквито и да е амбиции.

На всеки две седмици Барбара Картланд завършвала ръкопис на нова книга. Общо в живота си написала около 750

373570

Към това може да се добави и огромната ѝ по размери обществена дейност. Макар че някои са склонни да я подценяват заради тематиката на книгите ѝ, тя се ангажира активно с най-различни каузи. Например по време на Втората световна война отказва да емигрира с трите си деца в далеч по-безопасната Канада. Изпраща наследниците си там и остава в Англия, където се включва в организацията на живота по време на военните действия. Точно тази война ѝ отнема двамата братя, по-късно заради нараняванията си в нея умира и вторият ѝ съпруг. Наред с това е известна и като защитничка на правата на ромите и медицинските сестри.

Но през целия си живот живее сякаш в света от книгите, които пише. Любимите ѝ цветове са розово и синьо. Дори и много възрастна, продължава да се облича като филмовите звезди от своята младост, т.е. от началото на миналия век. Ценена (а може и дори четена) от кралицата, през 1991 г. получава титлата Дейм, която се изписва оттогава нататък пред името ѝ. Присъства и в книгата на рекордите на Гинес – именно като най-продуктивният автор за всички времена.

Най-продуктивната писателка представи Краси Проданов

Прочетете още

_S8C3928

Ангелина Ангелова: Стоя далеч от короновани глави

След „Сърцето помни“ талантливата българска авторка отново ни връща във Викторианската епоха с новия си …