На фокус
Начало / Автори / Как да съхраним мозъка си здрав? С писане, съветва Барбара Картланд

Как да съхраним мозъка си здрав? С писане, съветва Барбара Картланд

Британката е автор на общо около 750 книги

inventions_1515154-e1464350907987

Кариерата ѝ на писател продължава общо 79 години. Започва на 19, а последната си книга пише, когато е на 98. На толкова си отива и от света ни.

Историите, които създава Барбара Картланд, се основават на възможно най-големите клишета. В книгите ѝ има задължително няколко елемента… Всеки роман завършва със сватба, но интимните отношения между героите са предадени бегло. Наред с това, жените в книгите ѝ винаги мечтаят за домашно огнище, в което да отглеждат бъдещите си деца. Героите задължително планират и великолепно сватбено пътешествие.

Впечатляващ е сам по себе си и работният график на писателката. Тя имала секретарка, на която диктувала книгите си, като дневният график включвал една глава от създавания в момента роман. На всеки две седмици бил завършван ръкопис на нова книга. После следвал период на доизкусуряване на сюжета.

Популярността на Барбара Картланд е огромна. Според някои източници е продала над 1 млрд. екземпляра от своите книги. Читателките ѝ буквално я обожават – годишно получава от тях около 40 хил. писма. Самата тя сякаш се хранела с тази любов, за да продължава да пише, но е вярно и друго… През целия си живот Барбара Картланд запазила едни и същи привички, сред които например приемането на пчелен мед. Писателката твърдо вярвала, че ѝ носи здраве и увеличава енергията ѝ. Също така, вече на преклонна възраст, била убедена, че колкото повече работа създава на мозъка си, толкова по-дълго ще живее. За пример давала своите връстници – някои от тях отдавна покойници, а други просто живуркащи, без каквито и да е амбиции.

На всеки две седмици Барбара Картланд завършвала ръкопис на нова книга. Общо в живота си написала около 750

373570

Към това може да се добави и огромната ѝ по размери обществена дейност. Макар че някои са склонни да я подценяват заради тематиката на книгите ѝ, тя се ангажира активно с най-различни каузи. Например по време на Втората световна война отказва да емигрира с трите си деца в далеч по-безопасната Канада. Изпраща наследниците си там и остава в Англия, където се включва в организацията на живота по време на военните действия. Точно тази война ѝ отнема двамата братя, по-късно заради нараняванията си в нея умира и вторият ѝ съпруг. Наред с това е известна и като защитничка на правата на ромите и медицинските сестри.

Но през целия си живот живее сякаш в света от книгите, които пише. Любимите ѝ цветове са розово и синьо. Дори и много възрастна, продължава да се облича като филмовите звезди от своята младост, т.е. от началото на миналия век. Ценена (а може и дори четена) от кралицата, през 1991 г. получава титлата Дейм, която се изписва оттогава нататък пред името ѝ. Присъства и в книгата на рекордите на Гинес – именно като най-продуктивният автор за всички времена.

Най-продуктивната писателка представи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

1078185664

Британската полиция издирва Властелина на пръстена

Фотография във фейсбук предизвика смях и объркване Полицаите от Северен Йоркшър били убедени, че си …