Начало / Любопитно / Големите писатели и техните страхове

Големите писатели и техните страхове

Понякога са ключови за таланта им

sankavi-6ASpo3NMkHU-unsplash

Обикновен каприз или… направо здравословен проблем – някои факти от биографиите на известни писатели ни карат да се замислим за връзката между техните фобии и книгите, които са създали. Често темите, които отбягват в живота, се превръщат после в ключови за творби, които остават в литературната съкровищница.

Ето няколко примера за страховете, които изпитват в живота си големите майстори на перото

Гогол се страхувал да не бъде погребан жив

Проблемът се появил след тежко боледуване от малариен енцефалит, което оставило своите последствия – писателят изпадал внезапно в безсъзнание, така че той се страхувал да не би някой да обърка неговия синкоп, както е медицинският термин, със смърт. През последните години от живота си дори спял единствено в кресло именно поради този свой ужас.

Балзак изпитвал ужас от инсулта

Още през 1832 г. той се запознава с украинската графиня Евелина Ханска, с която има дълга връзка. Омъжена по онова време, графинята остава вдовица през 1842-а. Цели осем години обаче така и не сключват брак. Сред причините за това е нежеланието на Балзак да се обвързва, но и още един, много по-основателен страх на писателя – от инсулт. За да избегне смъртта, той пишел книгите си единствено с крака, потопени в леген вода. Точно това средство – с разтворено във водата синапено семе, препоръчвали тогава лекарите. Авторът на „Дядо Горио“ бил доста болен, когато заминава за Бердичев и все пак сключва брах с Ханска. На самата церемония останал седнал през цялото време. А след още пет месеца напуска света ни.

Едгар Алан По се боял от тъмнината

Още като дете се сблъсква с мрачната страна на живота – посещава училище за бедняци, в което учебници липсвали, затова учителят по математика водел малчуганите на близките гробища и ги карал да пресмятат цифрите, написани по плочите. Така че този житейски опит после помогнал в творчеството му – случайно или не, на По се приписва и жанрът на ужасите изобщо.

Тъмнина, болести или пък самолети – големите писатели имат реални страхове, които често се оказват двигател в творчеството им

Návrh bez názvu

Джеймс Джойс също има много страхове

Той например не понасял кучета, а заедно с това и водата му била неприятна. Още по-неуправляем бил ужасът му от гръмотевици. През младостта си дори има период, в който престанал да се мие именно заради неприязънта към прозрачната течност. Аквафобията, както се нарича това състояние, е съвсем реален проблем, който пречи на нормалния живот. Понякога е резултат от травматични преживявания или пък се появява като инстинктивен страх, както е в случая с писателя.

Стивън Кинг не обича да лети

Сред навиците му е този да предпочита винаги сухопътен транспорт, за да избегне каквито и да е неприятности във въздуха. Като се има предвид естеството на книгите му, не е учудващ и един друг страх на Краля на ужасите. Той избягва всячески фаталното 13 и когато пише, никога не спира на тази страница или кратно на числото – 26, 39, 52 и т. н. И преди да сме развалили съвсем имиджа му, добавяме само това, че тъмнината предизвиква в него сериозно безпокойство и затова Стивън Кинг – да, самият той, избира винаги да заспи вечер на светната лампа.

Снимки от Abinash Jothimani и sankavi за Unsplash

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …