Начало / Любопитно / 5 реликви от писатели, продадени твърде скъпо

5 реликви от писатели, продадени твърде скъпо

Всички понякога се изкушаваме с нещо специално, свързано с любими книги и автори. Луксозно издание, първо издание, чанта или значка с хубав цитат, карта за пътуване, включваща литературни удоволствия (7 хотела за любителите на книги).  Съвсем нормални неща. Всеки има някаква страст.

Но някои хора стигат до крайности, пръскайки хиляди долари за дреболии, които нямат нищо общо с творчеството на любимите им писатели.

Четката за зъби на Чарлз Дикенс

Dickens-Toothpick_1544116c

Четката за зъби с гравирани инициали, която Чарлз Дикенс използва при последното си посещение в Америка, е продадена на търг през 2009 за 9,150 долара (около 15 432 лв.) Миниатюрният обект е представен за търга от наследници на Барнс и Нобъл.

Писмо от Харпър Ли

42397a_lg

През август 1990, Харпър Ли пише писмо на приятелката си Дорис Лепърд, което засяга какви ли не теми – от социалната революция, до романи, които ѝ харесват. В края на писмото, Ли дори се извинява за качеството на пишещата си машина. Използва същия лиричен стил, познат ни от „Да убиеш присмехулник“, за да осмее Доналд Тръмп и вдъхновението му от „Тадж Махал казино“ в Ню Джърси. Писмото ѝ е продадено на търг през 2016 в Ню Йорк за 3,926 долара (6 622 лв.)

 Портфейлът на Силвия Плат

image_8

Портфейлът, предоставен за наддаване, включва различни документи за самоличност на Силвия Плат, включително карта от Бостънската публична библиотека, членската ѝ карта за Обществото на американските поети, шофьорската ѝ книжка и малка снимка на Плат с майка ѝ. Портфейлът се продава за 11.669 долара (19 681 лв.) на 21 март 2018. Заедно с него вървят и други притежания на Плат, включително въдицата ѝ и някои дрехи и рисунки.

Тоалетната на Дж. Д. Селинджър

jd_salinger_toilet

Тоалетната чиния на обичния автор на „Спасителят в ръжта“ беше продадена по Ebay, заедно с писмо от настоящия й собственик, потвърждаващо, че е принадлежала на писателя. Пристига „непочистена и в първоначалното си състояние“, гласи обявата. Тоалетната се продава за 1 000 000 долара (1 690 000 лв.), което не включва сметката за почистване.

Рентгенова снимка на стъпалото на Ърнест Хемингуей

image-1_0

Нараняванията, показани на рентгеновите снимки на Ърнест Хемингуей, по-късно са описани в романа му „Сбогом на оръжията“ и стоят в оригиналната болнична папка с етикет. Включват снимка на стъпало, глезена и коляното на Хемингуй, където ясно се вижда куршум. Наддаването за този  „експонат“ приключва през декември 2016 , тогава е продаден за 15 000 долара (25 300 лв.)

Превод: Ася Михайлова, „Хеликон-Славейков“

Източник: Bookstr

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Хъмфри Богарт и Лорън Бекол в сцена от "Да имаш и да нямаш"

Преписвал ли е Хемингуей? Кубинец измислил сюжетите му много преди него

Историите на големия писател приличат странно на тези на Енрике Серпа Откритието е плод на двегодишна …