Бъг

fenersky-300x221Абе, къде е онзи велик громител на Системата Едвин Сугарев? Нещо млъкна, що така!

Програмистите могат да обяснят по-добре от мен какво е бъг. В буквален превод означава буболечка, бръмбар. Иначе е общо название за допусната грешка в програмата. Прекрасна метафора, нали. Един бръмбар е влязъл в главите на хората някъде там преди около сто години. И не иска да излиза и до ден днешен. И не ви говоря за антикомунизъм. Щото либералната пасмина много обича Карл Маркс напоследък. Политиката борави с категориите ляво и дясно, но в момента те са по-обезсмислени отвсякога.

Да почнем с елементарните въпроси. Аз за свободата на словото ли съм? За свободното придвижване на хората ли съм? За по-малко регулации и закони ли съм? Ако отговорът е да, значи съм десен ли? Наскоро се запознах с представители на няколко анархистични организации. Когато бях млад и зелен, анархизмът много ми допадаше. До днес съм съхранил убеждението си, че ние хората можем да бъдем милосърдни и да спасяваме най-слабите от нас, без да говорим за „социална държава“ и без да бъдем с „леви“ убеждения. Ние по природа и по подразбиране се организираме в общество, което се саморегулира и няма нужда от допълнителни закони за всичко. Погледнете какво става в момента с GDPR и кравата Пенка – обратното на естественото ни развитие. Налагане на нова соц система. Бумащина, бюрокрация и все нови и нови правила, които допълват и изменят старите. Не съм спрял да бъда анархист, а по време на света Литургия отказвам да се помоля за правителството и управляващите. И това не ме прави по-малко християнин. Не съм чел „Бог и държава“ на Бакунин…

Хаосът в момента е повсеместен, но всъщност е привиден. Някой някъде го контролира много умело. Чрез новите методи за програмиране на обществото. Но бъгът си остава. Този бъг е много необходим на „правителствующий синклит“. Те, управляващите, правят всичко друго, но не и да работят за благото на обществото. Те в действителност управляват само и единствено чрез ПР, чрез този похват да се излъчва нещо, да се говори нещо, да се развяват знаменца и да се палят светлинки пред новите паметници или отсечки от магистралата.

И бъгът в белите страни и нашата страна може да ви се стори различен, но си е един и същ. За богатите общества си имат Истанбулска конвенция, европейски регулации, норвежки методи за отглеждане на деца, умъртвяване на шавливи крави, GDPR и други подобни. За бедно общество като нашето е много по-лесно. Разполагат със стара и доказана методика. Гледайте филма „Кроткая“, от 2017 е, във филма споменават 2016, но имате усещането, че сте се върнали с машина на времето. В руската провинция този стар соц бъг е очеваден.

Действието е съвсем просто. Жена, чийто мъж е обвинен несправедливо и лежи в затвора за убийство, което не е извършил, се опитва да разбере къде е той, защото ѝ връщат колета с провизии, изпратен до него. Това е. Тя е кротка и се опитва да установи нещо толкова просто, пита, реди се по опашки, подписва се на сто места, чака търпеливо. Но това е забранено. Има право да се напие и да се откаже от всички въпроси – като всички останали персонажи. Има незабравими кадри и реплики, Оруел е гола вода в сравнение с действителността. Грешката в програмата си върши работата. Каква свобода, какво милосърдие?

И знаете ли кое е общото в тези две уродливости, условно да ги нарека западна и източна уродливост? Би било прекалено лесно да го съобщя на глас. Да го сдъвча и да ви го сервирам наготово. Задача за размишление е. И ако не сте фенове на „Изкуството да бъдеш егоист“ или „Как да бъдем щастливи“, може все още да сте запазили свойството си да правите точни индукции и дедукции.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

xxxphpqhkwvk_559x345-300x185.jpgMic_.utXdj7vAI2-300x185.jpg,Mic_.bQdu7GjFPB-300x185.jpg.pagespeed.ic.K_ivkz6GJX

Изоставаме

Николай ФЕНЕРСКИ Когато говорим за Деня на будителите, отново става въпрос за все същата стара …