Начало / Любопитно / Библиотекар злоупотреби с лични данни, за да чете книги

Библиотекар злоупотреби с лични данни, за да чете книги

Преди да сте решили, че става дума за ужасителния GDPR, нека ви успокоим – новината всъщност идва от далечен Хонконг

janko-ferlic-174927

Любител на книгите попадна под ударите на закона

25-годишна библиотекарка измислила любопитен начин да чете повече… Възползвала се от служебното си положение и влизала в личните профили на читателите. Там сменяла паролата или попълвала формата за загубена членска карта. По този начин се налагало хората да върнат заетите от тях книги, без да могат да ги пререгистрират. И ненаситната библиотекарка можела спокойно да ги прочете.

Вместо читател на годината – в затвора

След като от управата получили достатъчно на брой оплаквания, че някой променя личните профили, се намесила и полицията. Така било разкрито, че от 2015-а насам въпросният служител е осъществил вмешателство в общо 129 регистрации.

Жената не е откраднала нито една книга

Въпреки това разследващите установили, че незаконно си е позволила достъп до адреса, телефонния номер или номера на личната карта на хората. Затова и е издадена заповед за арестуване.

knohomol

Библиотеката се извини на своите читатели

Самата тя се намира се намира в едно от сателитните градчета на Хонконг – Цеунг Кван О. Съществува от 2001 г. и притежава около 200 хиляди тома в хранилищата си. След конфузния случай е започнала процес по реорганизация на начина, по който се съхраняват личните данни.

Съдбата на самата библиотекарка е неясна

Вече пусната на свобода под гаранция, засега е задължена да оповестява в полицията местонахождението си. Провинението й привлече вниманието на големи вестници и дори обществените телевизия и радио на Хонконг. Остава някой да го опише и в книга :)

За едно престъпление от любов към книгите разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …