Начало / Свят / Излезе последната книга за мечето Падингтън – година след смъртта на създателя му

Излезе последната книга за мечето Падингтън – година след смъртта на създателя му

skynews-paddington-book_4324321Шейсет години след литературния му дебют, мечето Падингтън се появява за последен път под формата на нова книга на пазара, съобщава Sky. Създателят му Майкъл Бонд, който почина миналата година на 91 години, е бил вдъхновен за написването на творбата от службата по повод 90-ия рожден ден на кралица Елизабет през юни 2016 г. Тогава се заражда идеята, която вече е на пазара под името „Paddington at St Paul’s“ („Падингтън в „Св. Пол“). Майкъл Хампел от издателството споделя за преживяването на Бонд по време на службата: „Той забеляза няколко места, няколко образа от катедралата, за които беше сигурен, че биха харесали на Падингтън. Бонд беше много интересен човек, той си водеше внимателни бележки за всичко и после ги превръщаше в история. Това бяха малките семена, които предстоеше да се превърнат в нещо красиво“.

В последната книга Падингтън е все така добронамерен, но попада сред куп непредвидени обстоятелства, след като е сбъркан с едно от момчетата от катедралния хор. Историята е завършена малко преди смъртта на автора, но той е наясно, че това ще бъде неговата лебедова песен. Дъщеря му Карен Дженкъл споделя: „Колкото повече остаряваше, толкова по-бавно пишеше. Последната история беше наистина специална“. Според вдовицата му Сю Бонд, Падингтън е бил наистина част от живота им: „Ако отидехме някъде, Майкъл казваше „На Падингтън би му харесало тук“. Той намираше идеи за истории, където и да бяхме“.

Публикуването на последната история за Падингтън съвпада с 60-ата годишнина от първата книга за него. „Мечето Падингтън“ е публикувана за първи път през 1958 г. и за първи път среща света герой, който в следващите години се впуска в куп литературни приключения и дори е главен герой на два филма.

Прочетете още

bond_with_paddington

Майкъл Бонд: Работя от 9 часа сутрин, дори на Коледа

В света на литературата мечета има много. Но две остават в историята като най-популярните и …