Начало / Автори / Гордея се с теб, Бояне!

Гордея се с теб, Бояне!

boyan_dhaulagiri_3_0Иван ГОЛЕВ

Много народ се изказа и писа за теб, та един повече или по-малко – какво значение за статистиката.

Гордостта ми е от два вида – лична и човешка. Лична е, защото се познавахме. Защото като зоолог и спелеолог ми сътрудничеше с чудесни статии за пещери и прилепи, когато работех в сп. GEO. Защото се отзова на поканата ми да споделиш със сп. Книжарница и сайта ни Лира.бг кои книги обичаш и защо. Накрая (с фукня го споменавам!) и защото прочете един мой роман горе, в разредения въздух, при предишната си експедиция. Благодаря ти!

А човешката ми гордост е, защото хора като теб осмислят дните ни на тази малка, спарена долу в ниското, изпълнена с много красота, но и с много воня земя. Защото имаше мечта и я отстояваше с мъжество и упоритост, каквито малцина от нас днес имат. Защото пренебрегваше язвителните думи на кретените, упрекващи те в егоизъм, себелюбие, едва ли не – в лична изгода от своите пориви към висините. Господ да съди нищите духом! Те това си знаят и това си могат. Жалко само, че се ограмотиха и пълнят форумите с гнусните си писания при всяко съприкосновение с нещо свястно.

Айде, форумите са за това, всяка измет да си дръгне проказите. Но се удивих, когато един режисьор – божем човек на високите материи и мечтите – изплака, че не можел да ляга и става с Боян Петров! Истина е, не може. С някоя фльорца навярно би могъл, но с теб действително няма как.

Прав е за едно този режисьор, работещ за една новинарска агенция – че журналята са като глутница помияри: додето и последният не оПИКае дървото на пътя им, не мирясва. Но и той да се включи в хора на еснафите, описани азбучно от Георги Мишев и Станислав Стратиев в книгите и филмите им, да реди банализми за ниските пенсии, за крадящите болници, за труповете по магистралите – това в този контекст не очаквах… Ами като същата агенция има клиническа фиксация върху президентската двойка и ни занимава непрекъснато ту с „гафовете” му, ту с тоалетите ù, защо режисьорът не вряка? Или ежедневните медийни отчети за политическите и държавните ни плондири, които ни поднася  – кой еврогигант ги засякъл в клозетите на Брюксел, кой ги разцелувал или потупал свойски – с тези неща може да ляга и става, така ли? Те не го дразнят?!

Поинтересувах се в мрежата – изглежда е направил добри неща в киното. Бих се гордял и с него, не са толкова много родните ни таланти, стига да не беше написал тая тъпотия. Може би му е малко славата? И иска да лягаме и ставаме с неговите кинаджийски подвизи, а не с тези на Боян? Най-вероятно това ще да е – както казваше бай Радой:

„Срещнали се на полянка,
прабългарин и славянка.
Цуни гуни, вади тури –
народили чукундури.
Хем ебливи, хем крадливи –
най-вече, завистливи.”

Светла ти памет, Бояне! Прости ни, ти си вече отвъд всичко това, в безкрайната тишина над нас. А ние временно оставаме тук, в ниското, за да поддържаме жива простотията и пигмейската си завист и да вдигаме врява до Бога, плещейки глупостите си.

Прочетете още

Alpen_Edelweiß,_Leontopodium_alpinum_2

Еделвайс

Иван ГОЛЕВ С годините човек все по-често се замисля над неща, които преди е приемал …