Начало / Автори / Гордея се с теб, Бояне!

Гордея се с теб, Бояне!

boyan_dhaulagiri_3_0Иван ГОЛЕВ

Много народ се изказа и писа за теб, та един повече или по-малко – какво значение за статистиката.

Гордостта ми е от два вида – лична и човешка. Лична е, защото се познавахме. Защото като зоолог и спелеолог ми сътрудничеше с чудесни статии за пещери и прилепи, когато работех в сп. GEO. Защото се отзова на поканата ми да споделиш със сп. Книжарница и сайта ни Лира.бг кои книги обичаш и защо. Накрая (с фукня го споменавам!) и защото прочете един мой роман горе, в разредения въздух, при предишната си експедиция. Благодаря ти!

А човешката ми гордост е, защото хора като теб осмислят дните ни на тази малка, спарена долу в ниското, изпълнена с много красота, но и с много воня земя. Защото имаше мечта и я отстояваше с мъжество и упоритост, каквито малцина от нас днес имат. Защото пренебрегваше язвителните думи на кретените, упрекващи те в егоизъм, себелюбие, едва ли не – в лична изгода от своите пориви към висините. Господ да съди нищите духом! Те това си знаят и това си могат. Жалко само, че се ограмотиха и пълнят форумите с гнусните си писания при всяко съприкосновение с нещо свястно.

Айде, форумите са за това, всяка измет да си дръгне проказите. Но се удивих, когато един режисьор – божем човек на високите материи и мечтите – изплака, че не можел да ляга и става с Боян Петров! Истина е, не може. С някоя фльорца навярно би могъл, но с теб действително няма как.

Прав е за едно този режисьор, работещ за една новинарска агенция – че журналята са като глутница помияри: додето и последният не оПИКае дървото на пътя им, не мирясва. Но и той да се включи в хора на еснафите, описани азбучно от Георги Мишев и Станислав Стратиев в книгите и филмите им, да реди банализми за ниските пенсии, за крадящите болници, за труповете по магистралите – това в този контекст не очаквах… Ами като същата агенция има клиническа фиксация върху президентската двойка и ни занимава непрекъснато ту с „гафовете” му, ту с тоалетите ù, защо режисьорът не вряка? Или ежедневните медийни отчети за политическите и държавните ни плондири, които ни поднася  – кой еврогигант ги засякъл в клозетите на Брюксел, кой ги разцелувал или потупал свойски – с тези неща може да ляга и става, така ли? Те не го дразнят?!

Поинтересувах се в мрежата – изглежда е направил добри неща в киното. Бих се гордял и с него, не са толкова много родните ни таланти, стига да не беше написал тая тъпотия. Може би му е малко славата? И иска да лягаме и ставаме с неговите кинаджийски подвизи, а не с тези на Боян? Най-вероятно това ще да е – както казваше бай Радой:

„Срещнали се на полянка,
прабългарин и славянка.
Цуни гуни, вади тури –
народили чукундури.
Хем ебливи, хем крадливи –
най-вече, завистливи.”

Светла ти памет, Бояне! Прости ни, ти си вече отвъд всичко това, в безкрайната тишина над нас. А ние временно оставаме тук, в ниското, за да поддържаме жива простотията и пигмейската си завист и да вдигаме врява до Бога, плещейки глупостите си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Крис гласува

Иван ГОЛЕВ Наскоро пак отидохме до зоокъта „Алис” в пернишкото село Лесковец. С баба му …