Начало / Интервюта / Сал Ракели: Качеството на съзнанието определя реалността

Сал Ракели: Качеството на съзнанието определя реалността

Sal2

Сред изобилието в езотеричния раздел на всяка книжарница, едно име се радва на нестихващ интерес – Сал Ракели. Неговото съзнание е канал за същества от друго измерение, вярваме или не, факт е, че семинарите и терапевтичните сесии, които той провежда у нас и по целия свят, привличат много хора, а книгите му са сред най-продаваните. Наскоро излезе шестата – „Мистерията на времето“. Екип на Лира.бг. се срещна с автора, дошъл отново в България.

Господин Ракели, предишната ви книга – „Истинската история на земята“ излезе през 2015 г. Кое ви накара да напишете Мистерията на времето“ ?

Идеята за тази книга се върти в главата ми отдавна. Парадоксите на времето винаги са ми били любима тема, така че от една страна причината за книгата е лична, от друга – за да помогна на хората. Те вярват, че времето е първото нещо, което не им достига, парите са второто, любовта третото. За мнозина това е сериозен проблем. Хората се чувстват зависими, управлявани от времето, това взех предвид като практическа причина да напиша книгата. Всъщност е повод да представя най-новата наука, която показва, че времето и пространството са илюзия.

Може ли човек, който няма понятие от квантова физика, да разбере вашия текст?

212647_bДа, основното ми намерение беше да опиша нещата максимално разбираемо и четивно, за да са достъпни за всички. Ако имате гимназиални познания по физика и математика, няма да се изгубите в текста. Може да ви накара да се замислите, но същото ще предизвика и у редица водещи умове на съвременната наука. Ако кажа, че Квантовата хромодинамика е свързана с времето, някои ще попитат какво е това. Просто е – според тази концепция няма реално разделение в пространството, нито във времето. Значи че имаме достъп до минало, настояще и бъдеще през т.нар. „вечно сега“. С това са съгласни много от духовните учители. Екхарт Толе например казва:Бъди тук и сега“. Звучи като широко разпространена философия, но вече има научни доказателства за въпросното „сега”.

Идвате в България за пореден път. Как усещате хората тук, в найбедната страна в Европейския съюз, които повече ги интересува въпроса за оцеляването им?

Харесвам България. Мисля, че хората й са по-истински отколкото на други места, където съм бил. Вие сте много директни. Във вашата страна нещата са такива, каквито ги виждаш. Идвам за шеста или седма година и ми се струва, че проблемите стават все по-дълбоки и по-сложни, но същевременно ситуацията се подобрява. Това всъщност е времевия парадокс. В „Библията“ го наричат „да разделиш зърното от плявата“. Формулировките са различни, но означават едно – че както вибрациите на Земята се увеличават и всичко се случва по-бързо, негативните ни мисли стават по-силни, позитивните обаче също. Ако вървиш напред и се развиваш по-бързо, в сила е и обратното. Тези процеси текат паралено, обяснил съм ги в книгите си.

Ускореното темпо на живот и засилващият се материализъм докъде ще ни доведат?

Болезнено ще осъзнаем някои неща. Материализмът се основава на вярването, че нещо липсва в нас самите, затова имаме нужда от още и още от външния свят, за да задоволим своите липси, да се почувстваме завършени. Фундаментална грешка! Ако небесното царство е вътре в нас, както би казал Исус, няма да се нуждаем от нищо, защото ще носим всичко необходимо в себе си. Трябва да го проумеем и да го използваме в ежедневието си. Въпросът е много по-важен от разработването на умни бомби или умни телефони.

Но ако често практикуваме свиване или разширяване на съзнанието си, това не влияе ли на биохимията на мозъка, няма ли опасност за нашето здраве?

Не съм съгласен с подобно твърдение. Мисля, че то е създадено от някои така наречени психиатри или психотерапевти. Онова, което променя съзнанието, променя и човешкото ДНК. Много учени са стигнали по лабораторен път до този извод. Качеството на съзнанието определя опита ти с реалността. Това е различно твърдение от другото, според което „мислите създават реалността“. Второто е прекалено опростено и не смятам, че е съвсем точно, защото ако ти използваш мисълта си за да създадеш реалност, какво се случва с останалите 7 милиарда души и реалности? Има колективно създаване, това, което Юнг нарича „колективно несъзнавано“, но и то не обхваща цялата картина.

Вие не се ли притеснявате, че когато привличате твърде много хора, сред тях има и такива, чиято мотивация е различна от духовната?

Неизбежно е да ги има. Както се казва, щом натискаш „бутоните“ на хората, ще дръпнеш и някой спусък. Може би за мнозина тласъкът ще е полезен, те имат нужда бутоните им да бъдат натиснати. Аз съм имунизиран откъм атаки.

Когато бях в БНТ преди години, един човек ме нарече шарлатанин и се чувствах благодарен, защото той повдигна важна тема, за която може би нямаше да заговоря. А именно – когато срещнеш критическо мислене спрямо духовните теми, с които се занимаваш, също с метафизика, с ченълинг, с извънземни, с НЛО… Всички тези неща притесняват хората, и твоята реакция е важна за тях, защото за тези области доста от информацията липсва. Трябва да търсиш дълбоко, за да стигнеш до истината.

Каква музика харесвате?

Любимият ми изпълнител е Ашер Куин, англичанин, има доста издадени албуми, някои вокални, други само инструментални. Това е ню ейдж музика с много вибрации. Харесвам Дойдар и други ню ейдж изпълнители. Разбира се, Бетовен, Моцарт, Щраус… Най-малко любимият ми стил музика, както може да предположите, е рап и хип хоп, ако въобще се наричат музика. Но дори в тези стилове има артисти, които ме настройват позитивно. Като цяло, харесвам всичко с високи вибрации. Дори класически рок – “Бийтълс”, “Ролинг Стоунс”, “Пинк Флойд”, “Муди блус”.

А каква музика самият вие изпълнявате?

Моята музика е на базата на класическите звуци – пиано, синтезатор. Подходяща е за медитация или масаж. Някои от нещата си направих съвместно с арфистка на име Мия Маргарет, на която акомпанирам с пиано.

С какво се храните?

Начинът ми на хранене е вегански плюс пилешко месо и риба. Тоест, не приемам млечни продукти и рядко яйца. Не ям много зърнени храни. Не мисля, че микробиотичната диета е здравословна. Суровоядството също може да е добро, но като цяло препоръчвам наполовина сурова и наполовина сготвена храна. Обикновено сутрин си правя зелено смути, после нормално ястие по обяд и между храненията нещо енергизиращо, например ядки. И лека вечеря. Разбира се, когато пътувам съм по-гъвкав. Според мен двата най-големи проблеми в България и в Източна Европа са белият хляб и бялата захар. Те предразполагат към диабет от втори тип, сърдечни удари, дори  Алцхаймер.

Какво най-често сънувате?

Един от любимите ми сънища е, че местя предмети с ума си. Нещо, което не съм се научил да правя в будно състояние, все още.

Въпросите зададе: Людмила Еленкова

Превод: Кристина Цонева

Прочетете още

nasko

Наско Атанасов: Изразявам почит към Учителите и предавам тяхното знание

Атанас или Наско Атанасов – както е по-известен, дълги години работи в медиите… И от …