Начало / Любопитно / 6 малко известни творби на много известни писатели

6 малко известни творби на много известни писатели

Защо да се придържаме към това, което всички останали четат?
Някои автори имат една-две толкова известни книги, че малко хора знаят, че изобщо някога са написали нещо друго. Вече нямате оправдание да не знаете! Представяме ви 6 книги от известни автори, за които вероятно не знаете, че съществуват:

victor-hugo-biografiya-i-tvorchestvo-11.    Виктор Юго − „Деветдесет и трета година“
Юго е най-известен с „Клетниците“ и „Парижката Света Богородица“. „Деветдесет и трета година“ е последният роман, който е написал. Сюжетът разказва за контрареволюционните бунтове през 1793 г. по време на Френската революция.

Mary_Wollstonecraft_Shelley_Rothwell.tif2.    Мери Шели – „Последният човек“
Въпреки че  е най-известна с „Франкенщайн“, Шели пише и други книги. „Последният човек“ е пост-апокалиптичен роман за свят, опустошен от чума.

Jack-London3.     Джек Лондон – „Хора от бездната“
Вероятно знаете Лондон заради романите му „Дивото зове“ и „Белия зъб“, но си струва да прочетете и книгите му, които са нехудожествена литература. „Хора от бездната“ (впрочем излизала преди десетилетия на български) е мемоар за времето, през което е живял и работил в бедняшки квартал на Лондон в началото на ХХ век.

Louisa_May_Alcott_headshot4.    Луиза Мей Олкът – „Работа: История на Опита“
Олкът е най-известна с „Малки жени“, но това не е единственият път, в който се фокусира върху жените и ограниченията, свързани с пола, пред които са изправени. „Работа: История на Опита“ е полуавтобиографичен роман за млада жена, която се опитва да се издържа като работи по време на новата индустриална епоха, настъпила през деветнадесети век.

Nathaniel_Hawthorne_by_Brady,_1860-645.    Натаниъл Хоторн − The Blithedale Romance
Хоторн е най-известен с „Алената буква“, но не всичките му романи са толкова мрачни. „The Blithedale Romance“, в който се разказва за група утописти, които се опитват да създадат идеална общност, е може би най-лекият от неговите доста сериозни художествени произведения.

p01hxmn86.    Джордж Оруел – „Не оставяй аспидистрата да увехне“
Най-известните романи на Оруел са „1984“ и „Фермата на животните“. „Не оставяй аспидистрата да увехне“ не е толкова смущаващ, колкото „1984“, но Оруел е все така критичен в тази книга, разказваща за борбата на човек, който се опитва да избяга от материалистично съществуване, което почита благоприличието и парите.

Материала подготви Селман Мумджу, Хеликон Пловдив – Център

Прочетете още

1adde0d19e

Салман Рушди и Уелбек са с най-голям шанс за Нобелова награда

Името на победителя ще знаем след броени часове Литературните експерти прогнозират, че тази година Шведската …