Начало / Свят / 81-годишен автор ще получи наградата „Сервантес“

81-годишен автор ще получи наградата „Сервантес“

Писателят е почти неизвестен в англоезичния свят

ezgif.com-webp-to-jpg (1)

Луис Матео Диес се радва обаче на добър прием в родната си Испания. Той е единственият, който е печелил по два пъти Националната награда за белетристика и Наградата на критиците в Испания. А догодина ще добави към тях още едно престижно отличие – наградата „Сервантес“.

Призът се връчва по традиция на 23 април, като участие в церемонията взима и кралят на Испания. Това е всъщност денят, в който си отива от света Сервантес – обявен и за световен ден на книгата. Наградата върви със солиден чек на стойност 125 хил. евро.

Един от най-големите разказвачи в света, пишещи на испански” – така определя Диес сегашният министър на културата на Испания Микел Исета. Той нарича писателя „духовен наследник на Сервантес, като отбелязва, че 81-годишният автор „сътворява въображаеми светове“.

Новият носител на престижното отличие дебютира в литературното поприще през 1973 г. Тогава излиза неговият сборник с разкази Memorial de hierbas. Днес Диес е автор на повече от петдесет книги – последната излезе миналата година и също включва разкази, наречена е Celama (un recuento).

Писателят е член и на Испанската кралска академия, в която заема креслото с буква „л“. Любопитен факт е, че преди година в Испания излезе сборник с разкази на общо 65 испаноезични автори, вдъхновени от творчеството на Диес и друг известен съвременен испански писател, Хосе Мария Мерино.

Луис Матео Диес ще получи най-престижното испанско литературно отличие – наградата „Сервантес“, през април

Информация и снимки: rae.es и elespanol.com

Прочетете още

Top Down Group 2_WIDE hero

Бразилец и аржентинка посягат към Международния „Букър“ след Господинов

Сред претендентите има и южнокореец Книги за бремето на миналото – така определи участниците във …