Начало / Свят / Почина Карлос Руис Сафон

Почина Карлос Руис Сафон

„Всяка книга има душа – на човека, който я е написал, и на този, който я чете, обича и мечтае с нея. С всеки път, когато книгата премине в други ръце и още някой преброжда страниците й, духът й все повече израства и укрепва.“ („Сянката на вятъра“)

zafon

Почина Карлос Руис Сафон, автор на международни бестселъри, сред които „Сянката на вятъра“, предадоха световните медии. Испанският писател загуби битката с рака на 55 години. Най-четеният испански автор след Сервантес е починал в дома си в Лос Анджелис, САЩ, потвърдиха издателите му.

Испанският премиер Педро Санчес написа в Туитър: „Загубихме един от най-четените и световно признати испански писатели. Карлос Луис Сафон е сред най-значимите автори на епохата ни и неговата заслуга съм съвременната литература е огромна.

Руис Сафон има над 38 млн. продадени копия на осемте си романа по целия свят, като е преведен на над 40 езика. Роденият в Барселона писател първоначално работи в рекламния сектор, преди да добие популярност с първия си роман „Принцът на мъглата“, публикуван през 1993 г. През 2001 г. на испански излиза „Сянката на вятъра“, която три години по-късно е преведена и на английски и става международен хит. За този роман Стивън Кинг казва „Ако си мислите, че готическият роман е приключил живота си някъде през 19. век, тази книга ще промени мнението ви.

saf

В есе, посветено на работата му, Руис Сафон пише, че не е имал друг избор освен да бъде писател: „Понякога хората ме питат какъв съвет бих дал на своите колеги, за да се вдъхновят. А аз бих им казал, че трябва да станат писатели, само ако всичко друго би ги убило. Иначе по-добре да се захванат с нещо друго. Станах писател, разказвач на истории, защото ако бях избрал друго, трябваше да умра или дори нещо по-лошо.

По материали от интернет: Елена Бойчинова

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …