На фокус
Начало / Любопитно / 6 причини защо да четем преди сън

6 причини защо да четем преди сън

Четенето преди сън има много предимства. Ако сте си изградили този навик, значи сте късметлии. Ако не, може би е време да започнете. Защото:

1

1) Ще спите по-добре.

Четенето подпомага заспиването, като води ума ви другаде и не му позволява да мисли за  нещата от деня. Все едно четете на децата преди сън – много от тях ще заспят до края на историята! Разбира се, освен ако не сте стигнали много вълнуваща част от книгата си, с която искате да се „преборите” и да завършите последните няколко страници.

2) Четенето намалява стреса.

Учени от университета в Съри установили, че четенето преди сън може да намали стреса до 68%! Това е една голяма тежест, от която може да се отървете и достатъчно страници, в които да се потопите!

3) Ще бъдете по-спокойни.

Ако телевизорът е включен на фонов режим, докато се опитвате да заспите, може да ви отнеме повече време, особено ако е звукът е усилен. Четенето е чудесен начин да посрещнете нощта спокойни и да заспите.

4) По-концентрирани.

Докато превъртате потока от новини в социалните мрежи преди да сън, усвоявате различна информация наведнъж, тогава трудно ще спрете вниманието си върху нещо конкретно. Без  никакви визуални средства (освен ако не четете графичен роман), ще трябва да се фокусирате върху една история, докато държите книга! По този начин ще накарате мозъка си да се свие и наистина да се съсредоточи.

5) По-съпричастни.

Ставате по-съпричастни като се научавате да виждате света през очите на другите! Според психолог от университета в Йорк, разнообразното и редовно четене помага за изграждането на  различни гледни точки.

6) По-креативни.

Тъй като четенето е вид тренировка за мозъка, колкото повече четете, толкова повече нови идеи и начини за спраявне с проблемите ще откриете, и ще минавате с лекота през всякакви препятствия и творчески блокажи!

Материала подготви: Мариана Рангелова, „Хеликон – Славейков“

източник: bookstr.com

Прочетете още

DSC_0166-scaled-e1632469468445

Боряна Григорова: Токсичните връзки са сигнал за проблем със самите нас

Полезна тема обсъждаме с психотерапевта Боряна Григорова Тя е графичен дизайнер по професия с дългогодишна практика …