Начало / Свят / „Истанбул, Истанбул“ донесе международна награда на автора си Бурхан Сьонмез

„Истанбул, Истанбул“ донесе международна награда на автора си Бурхан Сьонмез

208258_bРоманът „Истанбул, Истанбул“ на Бурхан Сьонмез, който миналата година зарадва и българските читатели, спечели новоучредената международна литературна награда на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предаде Хюриет. Призът, връчен в централата на банката в Лондон, беше създаден от финансовата институция в партньорство с British Council и Лондонския книжен панаир, а паричната му равностойност от 20 000 евро се поделя между автора и преводача на английски език.

Романът представя една любовна песен за Истанбул, а действието се развива след военен преврат. Под древните улици на вековния град четирима затворници очакват съдбата си и решението на разследващите. Когато не са подлагани на мъчения, осъдените си разказват истории за града, изпълнени с любов и хумор, за да мине по-бързо времето. В стил, наподобяващ „Декамерон“ на Бокачо, разказите на затворниците постепенно се превръщат в истории за самия град, а линията между живота горе и този в подземията става все по-тънка.

„Истанбул, Истанбул“ е живописен рома, написан изящно, отчитат от комитета, връчващ наградата. „Въпреки че историята се развива в килия, случва се в Турция на осъдени, тя е и наша“, отбелязва председателят на журито Роузи Голдсмит.

Прочетете още

-496976

След бунта: Турция и Истанбул в книги

Катаклизмите в съседна Турция продължават. Пропадналият военен преврат накара президента Реджеп Ердоган да започне да …