На фокус
Начало / Свят / Авторите на трилъри печелят убийствено много пари

Авторите на трилъри печелят убийствено много пари

Emily-Blunt-645x407

Бестселърът на Паула Хоукинс „Момичето от влака“ бе екранизиран с Емили Блънт в главната роля.

Книгите на Лий Чайлд, Джеймс Патерсън и Дан Браун с феноменални продажби

Британските читатели са все по-увлечени от криминални романи и трилъри – нови данни показват, че продажбите са нараснали с 19% между 2015-а и 2017 г. Интересът е подхранен от увеличаващия се пазарен дял на психологическите трилъри и успеха на големи имена като Лий Чайлд, Джеймс Патерсън и Дан Браун, отбелязва Би Би Си. Миналата година на Острова са продадени 18,7 милиона криминални романи. Те надминаха продажбите за обща и художествена литература, които са намалели с 16%, по данни на компанията Nielsen Bookscan.

Сравнително новодошлата Шари Лапена е сред авторките, които се наслаждават на резултатите от този бум. Нейната книга The Couple Next Door („Съседската двойка“) стана най-добре продаваният роман в жанра за миналата година. Лий Чайлд оглави британските класации за криминална литература през 2017-а, продавайки 1,2 млн. книги на стойност общо £7,5 млн., следван от Патерсън и Браун.

Паула Хоукинс, чийто роман от 2015-а „Момичето от влака“ поведе новата вълна в психологическите трилъри, е на четвърто място след публикуването на Into the Water („Във водата“). Тя е една от авторките, които се радват на скорошен успех с напрегнати лични истории, съсредоточени върху тревожни женски герои. Ето и други от най-популярните:

Шари Лапена

Канадска писателка, която превключи от комедиите към трилъра през 2016-а с The Couple Next Door – история за Ан и Марко, чието бебе изчезва, докато те вечерят със съседите. Последвалата я A Stranger in the House („Непознат в къщата“) излезе миналата година.

Продадени бройки в Обединеното кралство през 2017: 445,005

Клеър Макинтош

Дебютът през 2014 г. на бившата полицейска служителка Клеър Макинтош – „Оставих те да си отидеш“ – започва с един нещастен случай и стана най-бързо продаващият се криминален роман от нов британски автор през 2015 г. Втората ѝ книга „Виждам те“ излезе през 2016 г.

Продадени бройки в Обединеното кралство през 2017: 233,719

Сара Пинбъра

След като се утвърди като автор на фентъзи (и сценарист на сериала на Би Би Си „Торчууд“), Пинбъра се преориентира към психологическите трилъри. В началото на 2017-а изпълнената с изненадващи обрати Behind Her Eyes изведе кариерата ѝ на ново ниво.

Продадени бройки в Обединеното кралство през 2017: 135,459

Джулия Уиздъм, издател на криминална литература и трилъри за „Харпър Колинс“, казва, че нарастването на продажбите в жанра се дължи предимно на „феноменалната популярност“ на психологическите трилъри.

„Хората са въвлечени в тези истории, които обикновено се разказват от първо лице, а често и от ненадежден разказвач, който ви потапя директно в психиката на някого, вместо да го виждате отвън – казва тя. – Те често нямат много сложни сюжети, но основното е натрупването на напрежение и страх, докато напълно се потопите в разказа.“

Уиздъм, която е сред организаторите и на популярен фестивал на почитателите на криминална литература в Хароугейт през юли, обяснява, че имена като Лий Чайлд и Дейвид Балдачи „стават все по-големи и по-големи“. А читателите все още „намират комфорт в криминалните романи, злото се наказва, доброто триумфира на финала“.

„В тях също има интрига, напрежение и решаване на загадка в движение. Но накрая правата страна печели. Това е доста успокоително. Такива истории натоварват малко мозъка ви, но не по лош начин. В крайна сметка те карат да се чувстваш по-добре“, допълва тя.

Криминалният автор Иън Ранкин казва, че освен очарователни герои и завладяващи истории, този жанр ни показва „нашата по-тъмна страна“:

„Криминалните истории ни казват много за нашето общество и за нас самите като човешките същества… Всеки човек е в състояние да върши добро, но също така сме способни и да си да причиняваме ужасни неща един на друг. Когато чете за обикновени хора, оказали се в необикновени ситуации, читателят си казва „това може да бъда аз.“

Материалът е препечатан от http://www.ploshtadslaveikov.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …