Начало / Любопитно / Седем интересни факта за „Разказът на прислужницата“

Седем интересни факта за „Разказът на прислужницата“

razkazat-na-prisluzhnitsata-9786191710454Едва ли има запален читател, който да не е чувал за книгата и последвалата телевизионно адаптация на романа на Маргарет Атууд „Разказът на прислужницата“. И въпреки че сериалът привлича повече интерес, книгата е обградена от интересни факти, седем от които откроява сайтът Bookstr.

  1. Атууд пише черновата на ръка

Докато живее в Западен Берлин преди падането на Берлинската стена, Маргарет Атууд пише черновата на романа на ръка, при това на каквато хартия й попадне, а повечето листове са жълти. След това тя разчита „почти нечетимите драсканици“, както ги нарича, и ги набира на пишеща машина, взета на заем.

  1. Животът в Германия я вдъхновява за романа

В статия за „Ню Йорк Таймс“ Атууд пише: „Всяка неделя източногерманските военновъздушни сили симулираха въздушни удари, за да ни напомнят колко са близо. По време на посещенията ми в различни страни отвъд завесата, Чехословакия, Източна Германия, изпитах чувството на следене, мълчанието, подмяната, начините, по които хората си предаваха информация и това повлия на творбата ми“. Сред вдъхновенията си тя поставя и книгите „1984“, „Прекрасният нов свят“ и „451 по Фаренхайт“.

  1. Връхлита я писателска криза

Атууд е по средата на друг роман, когато спира да го пише и започва работа по „Разказът на прислужницата“. „Пишех друга творба и не ми се получава, в един момент стана очевидно, че няма да мога да я завърша, затова започнах да пиша нещо друго“, разказва през 1986 г. пред „Ню Йорк Таймс“.

  1. Името е щяло да бъде „Офред“

Първоначално планираното име на романа е „Офред“ като главната героиня. То произлиза от нейния статут – принадлежи на Фред.

  1. Не само сериал

След публикуването й през 1985 г., книгата на Атууд е продадена в милиони копия по целия свят, като новата слава я сполита след телевизионната адаптация. Но освен това тя съществува и като опера, пиеса, пълнометражен филм и куп други жанрове.

  1. Забранена е за обучение

„Разказът на прислужницата“  е една от най-предизвикателните книги на всички времена. Но в различни части на САЩ тя е оспорвана или напълно забранена за изучаване в училищата заради сексуалните сцени, насилието и антирелигиозните моменти.

  1. Не е предсказание

Атууд споделя, че романът не е писан с идеята да е предсказание, защото това е невъзможно. Бъдещето се моделира от твърде много вариации на фактори и обстоятелства, поради което е невъзможно да бъде идеално описано. Самата авторка определя книгата като „анти-предсказание“: „Ако това бъдеще може да се опише в детайли, може би това е начинът то да не се случи. Но все пак нямаме гаранции за това“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

1440x810_cmsv2_8948df0a-c2d8-5dda-8c04-1a4769aa1587-4145984

Маргарет Атууд предизвика фурор с новата си книга

Продължението на „Разказът на прислужницата” вече е в книжарниците Създадена през 1985-а, „Разказът на прислужницата“ …