Начало / Любопитно / Седем интересни факта за „Разказът на прислужницата“

Седем интересни факта за „Разказът на прислужницата“

razkazat-na-prisluzhnitsata-9786191710454Едва ли има запален читател, който да не е чувал за книгата и последвалата телевизионно адаптация на романа на Маргарет Атууд „Разказът на прислужницата“. И въпреки че сериалът привлича повече интерес, книгата е обградена от интересни факти, седем от които откроява сайтът Bookstr.

  1. Атууд пише черновата на ръка

Докато живее в Западен Берлин преди падането на Берлинската стена, Маргарет Атууд пише черновата на романа на ръка, при това на каквато хартия й попадне, а повечето листове са жълти. След това тя разчита „почти нечетимите драсканици“, както ги нарича, и ги набира на пишеща машина, взета на заем.

  1. Животът в Германия я вдъхновява за романа

В статия за „Ню Йорк Таймс“ Атууд пише: „Всяка неделя източногерманските военновъздушни сили симулираха въздушни удари, за да ни напомнят колко са близо. По време на посещенията ми в различни страни отвъд завесата, Чехословакия, Източна Германия, изпитах чувството на следене, мълчанието, подмяната, начините, по които хората си предаваха информация и това повлия на творбата ми“. Сред вдъхновенията си тя поставя и книгите „1984“, „Прекрасният нов свят“ и „451 по Фаренхайт“.

  1. Връхлита я писателска криза

Атууд е по средата на друг роман, когато спира да го пише и започва работа по „Разказът на прислужницата“. „Пишех друга творба и не ми се получава, в един момент стана очевидно, че няма да мога да я завърша, затова започнах да пиша нещо друго“, разказва през 1986 г. пред „Ню Йорк Таймс“.

  1. Името е щяло да бъде „Офред“

Първоначално планираното име на романа е „Офред“ като главната героиня. То произлиза от нейния статут – принадлежи на Фред.

  1. Не само сериал

След публикуването й през 1985 г., книгата на Атууд е продадена в милиони копия по целия свят, като новата слава я сполита след телевизионната адаптация. Но освен това тя съществува и като опера, пиеса, пълнометражен филм и куп други жанрове.

  1. Забранена е за обучение

„Разказът на прислужницата“  е една от най-предизвикателните книги на всички времена. Но в различни части на САЩ тя е оспорвана или напълно забранена за изучаване в училищата заради сексуалните сцени, насилието и антирелигиозните моменти.

  1. Не е предсказание

Атууд споделя, че романът не е писан с идеята да е предсказание, защото това е невъзможно. Бъдещето се моделира от твърде много вариации на фактори и обстоятелства, поради което е невъзможно да бъде идеално описано. Самата авторка определя книгата като „анти-предсказание“: „Ако това бъдеще може да се опише в детайли, може би това е начинът то да не се случи. Но все пак нямаме гаранции за това“.

Прочетете още

3175

Маргарет Атууд отново посегна към поезията

Последните нейни стихове са от 2007-а Славната писателка ще издаде наесен нова стихосбирка, която е …