Начало / Любопитно / 10 любопитни факта за библиотеките

10 любопитни факта за библиотеките

768x432Съществува една малка книжка на име „A Library Miscellany“ (нещо като „Библиотечен сборник“), пълна с интересни и странни истории за нови и стари, малки и големи библиотеки. Авторката Клеър Кок-Старки споделя любимите си любопитни факти с Reader’s Digest.

Най-старата библиотека в света е от VII в. пр. Хр.

Библиотеката на Ашурбанипал в Ниневия, Асирия (днешен Ирак), основана от Ашурбанипал,  Крал на Асирия (668-630 пр. Хр.) е смятана за една от най-старите библиотеки в света. Преоткрита е от археолози през 50-те години на XIX век., разкривайки повече от 30 000 плочи с клиновидно писмо за история и закони, които изглеждали разположени в систематична подредба.

Във Франция има библиотека на миризмите

Osmothèque е библиотека за миризми във Версай, Франция. Основаната през 1990 Osmothèque е хранилище за парфюми и съдържа над 3200 аромата, около 400 от които вече не се произвеждат. Колекцията е архив на историята на създаването на парфюми и много производители и парфюмерии са дарили мостри от парфюми, както съвременни, така и стари, за да за да съхранят техните формули.

Айзък Азимов има книга в почти всяка категория на десетичната класификация на Дюи

Твърди се, че плодовитият писател Айзък Азимов е единственият човек, публикувал книги, които са представени в девет от десетте основни категории на десетичната система на Дюи. Системата е разработена от Мелвил Дюи през 1876. Възприета е от повече от 200 000 библиотеки в 135 страни. Схемата работи йерархично, поделяйки знанието на десет основни теми, което означава, че книги на една и съща тема могат да бъдат групирани заедно. Смята се, че единствената категория, за която Азимов не е успял да създаде книга, е Философия.

Тайният архив на Ватиката всъщност не е таен

The Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum или Тайният архив на Ватикана е създаден от папа Павел V през 1612. Той съхранява всички закони, приети от Светия престол, както и папска кореспонденцция, държавни документи и счетоводни книги. Архивът принадлежи на управляващия папа и когато той почине, бива предаден на следващия. Употребата на думата „secret” в името (The Secret Archive of the Vatican на английски) идва от старото значение на думата, т.е. „частен“ или „личен“, което се отнася до факта, че е личен архив на папството. Библиотеката е достъпна за изследователи от 1881 г. насам, а днес е натрупала материали в над 600 архивни групи (най-ранната от които е от VIII век), разположени на 53 мили (85 км) рафтове.

В Ню Йорк има Магьосническа библиотека

Изследователският център за магически изкуства е създаден през 2003 в Манхатан, Ню Йорк.  Той е организация с нестопанска цел, която служи основно като библиотека за книги за магия и сродните ѝ изкуства, като хипноза, вентрилоквизъм, жонглиране и фокуси. Понастоящем библиотеката съхранява над 12 000 хиляди книги за магия на няколко различни езика и включва редки текстове от 15 век. Има особено добра колекция за ранна магия, над 500 книги, отпечатани преди 1700 година. Освен книги, библиотеката разполага и с редица магически периодични издания, има богата колекция от ръкописи за магьоснически похвати и пази около 20 000 писма с кореспонденция между магьосници.

Преди библиотекарите са изучавали специален почерк

„Библиотечният почерк“ е специфичен стил ръкописно писане, разработен, за да стандартизира писането на ръка и преподаван в училища за библиотекари от 19-и до средата на 20 век. По времето, когато библиотечните каталози са били записвани на индексни карти, четливостта е била от изключителна важност и се е смятало за полезно всички библиотекари да споделят стандартен стил ръкописно писане. Разпространението на пишещата мащина в началото на 20 век и употребата на компютърни системи за каталогизиране премахват нуждата от стандарния библиотечен почерк и практиката отмира.

Някои библиотеки прилагат новаторски методи за справяне с насекомите

Библиотеката Рококо в Националния дворец в Мафра, Португалия позволява на колония от прилепи да живеят вътре, за да ядат насекомите, които увреждат книгите. През деня прилепите спят зад отрупаните рафтове и излизат само през нощта, когато библиотеката е затворена, за да изловят досадните насекоми. Всяка сутрин чистачите трябва да почистват изпражненията им, но това е малка цена за предпазване на колекцията.

Можете да посетите истинския Мечо Пух

През 1921, А. А. Милн купува плюшено мече от магазин Хародс за сина си, Кристофър Робин. Кръщават го „Winnie the Pooh” (на български Мечо Пух), което е съчетание от името на истинска мечка на име Winnipeg в лондонската зоологическа градина и лебед, герой в „Когато бяхме много малки“ на Милн. През 1926, Милн и илюстраторът Ърнест Шепърд дават живот на Пух и приятелите му в любимата на децата книжка „Мечо Пух“. От 1987, оригинална плюшена мечка на Кристофър Робин, заедно с приятелите му Йиори, Тигър, Кенга и Прасчо са притежание на Нюйоркската обществена библиотека, където са изложени за радост на малките посетители (а и възрастните).

Една от най-просрочените библиотечни книги е върната след 122 години

През 2011 година, „Насекомоядни растения“ на Чарлс Дарвин бива върната в библиотеката на Училището за изкуства в Камдън, Австралия. Книгата е заета през 1889 и е стояла в колекцията на пенсиониран ветеран, преди печатът на библиотеката да бъде забелязан и книгата върната, само със 122 години закъснение.

Библиотека за редки книги в Харвард съществува само заради потъването на Титаник

Колекционерът на книги и възпитаник на Харвард Хари Елкинс Уайдънър загива при потъването на Титаник през 1912 и в резултат неговата майка, Еленор Елкинс, прави дарение на университета Харвард за построяването на библиотека в негова чест. Мемориална библиотека „Хари Елкинс Уайдънър“ е основана през 1915 и включва личната колекция на Уайдънър, съдържаща 3300 редки книги. Легендата гласи, че заради съдбата на сина си, г-жа Уайдънър поставя като условие за дарението всички студенти да се научат да плуват. Друг мит разказва, че е завещала допълнителна сума, за да може всеки студент да получава сладоледов пудинг всеки ден, което е бил любимият десерт на сина ѝ. За съжаление няма доказателства, че някоя от тези очарователни молби е истина.

Превод от английски на Ася Михайлова, Хеликон Славейков, от www.readersdigest.co.uk

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Uvodni1

Библиотеките по света – от най-старата до… най-малката

Историята им започва в дълбокото минало Библиотеките са едно от най-гениалните изобретения на нашата цивилизация. …