Начало / Критика / Сбогом безсъници

Сбогом безсъници

Яна АНДРЕЕВА, „Хеликон-Съборна“

Отново държа телефона. Дори той спи, но аз не мога. Часът е 2.00 през нощта. Нямам пропуснати обаждания, съобщения, мейли. Дори фейсбук спи. Лежа по гръб, отчаяно опитвайки се да заспя. Прилагам всички познати техники за приспиване. Дори броя овце, но няма резултат. До 4.00 сутринта все още се въртя нервно. Очите ме сърбят, а в стомаха ми сякаш има топка. Примигвам и виждам как слънцето подава ръце и ме дърпа за косата, а птиците на дървото пред прозореца ми вече пеят. Стаята ми е озвучена от „Деспасито“ в 6:30, аз се завивам през глава и надавам вой като ранено куче. Знам, че не съм единствената.

25% от британците не могат да спят нощем. Скорошно проучване, проведено сред работещи хора между 18 и 60 години показва, че цели 46% от тях спят само по 5-6 часа на нощ.

Докато един ден не отидох на работа и БУМ! Видях я! Моята спасителка. „Сбогом на безсънието“ от Юлия Кирилова. Симпатична розова книга, с още по-симпатични хъркащи овце на корицата. Една от тях дори ми прошепна: „Вземи ме“!
Е, взех я и смело мога да кажа, че тази книга е съкровищница. И ето какво разбрах:20180311_110757
Сънят също е работа.
За мозъка сънят е единственото средство, възстановяващо функциите на нервната система.
От 2008 г. насам всяка пролет се отбелязва Световният ден на съня.
Постепенното потъване в дълбок сън не е единна цялост, а се състои от „различни тухлички“ – отделни стадии.
Още преди половин век е установено, че умишленото неспазване на денонощния режим е опасно и води до нарушения на психиката.
Ако заспивате след 5 минути, вместо за 10-15, и ви е нужен будилник, за да се събудите, това означава, че е налице постоянно недоспиване.
Гениални произведения на сънотворчеството са оставили на света Пушкин, Лермонтов, Гогол.
Тази безценна книга съдържа и още много, много интересни факти и съвети за справяне с безсънието, които наистина работят. Сигурно сте чували за синдромът на спящата красавица, но не знаете за този на старата вещица. Е, отворете и прочетете, а след това сладко заспете.
Сега, ако ме извините, отивам да си лягам…

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

typewriter-801921_1920

Книгите концентрират мисълта за разлика от интернет

Дигиталните медии се подписват върху начина ни на четене Последните 30 години донесоха изразителна промяна …