Начало / Любопитно / Суперкомпютър, наподобяващ мозъка, ще заработи догодина

Суперкомпютър, наподобяващ мозъка, ще заработи догодина

Разработен е в Университета на Западен Сидни

growtika-nGoCBxiaRO0-unsplash

Учените, които стоят зад проекта, казват, че машината е способна да имитира мрежа с големината на човешкия мозък. Устройството е наречено DeepSouth и използва невроморфна система, която е способна да наподобява биологични процеси. Хардуерът на DeepSouth е способен на 228 блн. синаптични операции за секунда, което го изравнява със скоростта на мозъка.

Според учените това ще доведе до подобряване на функциите на изкуствения интелект в сравнение със сегашните модели. В работата са се включили още екипи от Университета на Сидни, Университета на Мелбълн, както и от немския Университет Аахен.

Андре ван Шайк, който ръководи работата, разказва, че DeepSouth е уникален и заради малкото енергия, която използва. Според него „благодарение на новата платформа ще се развие разбирането ни за мозъка“ и ще напреднат работата в области като биомедицината, роботиката и космоса. Целта на учените е новият суперкомпютър да влезе в употреба през април догодина.

Такива проекти стават възможни заради свръхинтереса към изкуствения интелект напоследък. Самият ни мозък според учените от Университета на Сидни по естествен начин е способен на изключително сложни изчисления на базата на теорията на вероятностите, известна и като Теорема на Бейс. По този начин сами преценяваме правдоподобността на едно или друго. Водещият на екипа от университета Рубен Ридо обаче уточнява, че начинът, по който това се случва, остава до значителна степен загадка.

ilya-pavlov-OqtafYT5kTw-unsplash

Мозъкът ни е способен на изключително сложни преценки, обяснени чрез теорията на вероятностите – как го прави обаче остава в значителна степен загадка

Изображения от Ilya PavlovGrowtika и Hal Gatewood за Unsplash

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …