Начало / Критика / „Картър & Лъвкрафт“ – с пушка в едната ръка и книга в другата

„Картър & Лъвкрафт“ – с пушка в едната ръка и книга в другата


Ася МИХАЙЛОВА, „Хеликон-Славейков“208872_b

Имам нова книжарска цел: да стана като Емили Лъвкрафт!

Картър & Лъвкрафт“ от Джонатан Л. Хауърд е интересна мистерия за убиец, който заплашва с философия и довършва с математика. Написана с чувство за хумор, симпатични главни герои, на моменти зловеща и със задоволителен край, тя отваря вратата към по-добро и вероятно още по-странно продължение.

Представете си, че някой ви завещае книжарница. Сбъдната мечта или досадно главоболие? За мен би било първото, само че бившият полицай и настоящ частен детектив Дан Картър получава своята от абсолютно непознат човек, книжарницата се намира в градче с чудати обитатели и на всичкото отгоре върви с книжар… в лицето на Емили Лъвкрафт (името й с това на писателя Х.Ф. Лъвкрафт не е съвпадение). Тя пък изобщо не се радва да има нов шеф. Всичко можеше да приключи бързо, ако Картър беше прехвърлил книжарницата на красивата Лъвкрафт и беше се прибрал у дома, макар там да не го очаква кой знае какво. За щастие, любопитството около бившия собственик задържа детективът достатъчно дълго, че да се забърка в местните проблеми. Започва разследване, в което Картър и Лъвкрафт не са сами, но заедно стигат до правилните им отговори.

А Емили, която все изниква във въображението ми с книга в едната ръка и пушка в другата, вече е един от моите любими образи на книжари в литературата.  

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3104_10157623217733815_8526985824732971008_o

Емил Минчев: Днешните творци създават неща, които хората преди двеста години не биха могли да си представят

Емо говори за „Ема“, или как сборникът „Квартални съновидения“ може да се чете през призмата …