Начало / Критика / „Картър & Лъвкрафт“ – с пушка в едната ръка и книга в другата

„Картър & Лъвкрафт“ – с пушка в едната ръка и книга в другата


Ася МИХАЙЛОВА, „Хеликон-Славейков“208872_b

Имам нова книжарска цел: да стана като Емили Лъвкрафт!

Картър & Лъвкрафт“ от Джонатан Л. Хауърд е интересна мистерия за убиец, който заплашва с философия и довършва с математика. Написана с чувство за хумор, симпатични главни герои, на моменти зловеща и със задоволителен край, тя отваря вратата към по-добро и вероятно още по-странно продължение.

Представете си, че някой ви завещае книжарница. Сбъдната мечта или досадно главоболие? За мен би било първото, само че бившият полицай и настоящ частен детектив Дан Картър получава своята от абсолютно непознат човек, книжарницата се намира в градче с чудати обитатели и на всичкото отгоре върви с книжар… в лицето на Емили Лъвкрафт (името й с това на писателя Х.Ф. Лъвкрафт не е съвпадение). Тя пък изобщо не се радва да има нов шеф. Всичко можеше да приключи бързо, ако Картър беше прехвърлил книжарницата на красивата Лъвкрафт и беше се прибрал у дома, макар там да не го очаква кой знае какво. За щастие, любопитството около бившия собственик задържа детективът достатъчно дълго, че да се забърка в местните проблеми. Започва разследване, в което Картър и Лъвкрафт не са сами, но заедно стигат до правилните им отговори.

А Емили, която все изниква във въображението ми с книга в едната ръка и пушка в другата, вече е един от моите любими образи на книжари в литературата.  

Прочетете още

218304_b

Хипнотизиращо пътешествие през призрачните руини на Румъния

„Децата на нощта“ от Дан Симънс (изд. „Изток-Запад“) е свръхестествен хорър, който не само вдъхва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.