Начало / Свят / Сараево се отказа да награждава Орхан Памук заради натиск от Турция

Сараево се отказа да награждава Орхан Памук заради натиск от Турция

Orhan_Pamuk_in_Rustaveli_Theatre_Tbilisi_Georgia_2014

 

Властите в Сараево се отказаха от плановете си да направят Орхан Памук почетен гражданин, като зад решението според някои наблюдатели стои натиск от Турция, пише Гардиън. Памук беше номиниран от местен издател и се очакваше да бъде награден по време на посещение в столицата на Босна и Херцеговина напролет във връзка с негов филмов проект за войната в бившата югославска република.

По думите на издателя Дамир Узунович при първото гласуване местна комисия е решила със 7 гласа „за” и 0 „против” Памук да стане почетен гражданин, но при организирано повторно гласуване вотът се е променил на 4 „против” и само 3 „за”.

„Обяснението на общинската комисия е, че Орхан Памук не е направил нищо или почти нищо за Сараево. Но според някои членове на управляващата партия награждаването му би разгневило правителството в Турция. Така те отправят послание към писателя, че той не е добре дошъл в столицата на Босна и Херцеговина”, твърди Узунович и още: „Орхан Памук е един от най-значимите съвременни писатели, а никой от съвременните нобелови лауреати не е посещавал Сараево. Памук е най-четеният и популярен писател в Босна и Херцеговина и ние няколко пъти сме го канили да посети града”.

В Турция Орхан Памук го грози затвор заради обвинения в обида към държавата и народа и, а според агенция Франс прес, която първа описа казуса, лидерът на управляващата в западно балканската държава партия Бакир Изетбегович е близък до турския президент Реджеп Ердоган. Подобно е и твърдението на лидера на опозиционната партия Самир Фазлич, според когото страхът от Ердоган стои зад решението на местните власи в Сараево.

Според другия опозиционен лидер Малик Гарибия „великите книги, написани от Памук, го правят един от най-известните турци и един от най-известните писатели и ние не можем да искаме друго, освен той да стане почетен гражданин на Сараево. Политическите трусове са временни и със сигурност ще отминат, но невероятната литература ще ги надживее, много след като те са забравени. И Сараево, и Орхан Памук са възхитителни извадки от съвременната ни история и съм сигурен, че ще устоят заедно на срамното решение на градските власти”.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

-496976

След бунта: Турция и Истанбул в книги

Катаклизмите в съседна Турция продължават. Пропадналият военен преврат накара президента Реджеп Ердоган да започне да …