Начало / Свят / Сараево се отказа да награждава Орхан Памук заради натиск от Турция

Сараево се отказа да награждава Орхан Памук заради натиск от Турция

Orhan_Pamuk_in_Rustaveli_Theatre_Tbilisi_Georgia_2014

 

Властите в Сараево се отказаха от плановете си да направят Орхан Памук почетен гражданин, като зад решението според някои наблюдатели стои натиск от Турция, пише Гардиън. Памук беше номиниран от местен издател и се очакваше да бъде награден по време на посещение в столицата на Босна и Херцеговина напролет във връзка с негов филмов проект за войната в бившата югославска република.

По думите на издателя Дамир Узунович при първото гласуване местна комисия е решила със 7 гласа „за” и 0 „против” Памук да стане почетен гражданин, но при организирано повторно гласуване вотът се е променил на 4 „против” и само 3 „за”.

„Обяснението на общинската комисия е, че Орхан Памук не е направил нищо или почти нищо за Сараево. Но според някои членове на управляващата партия награждаването му би разгневило правителството в Турция. Така те отправят послание към писателя, че той не е добре дошъл в столицата на Босна и Херцеговина”, твърди Узунович и още: „Орхан Памук е един от най-значимите съвременни писатели, а никой от съвременните нобелови лауреати не е посещавал Сараево. Памук е най-четеният и популярен писател в Босна и Херцеговина и ние няколко пъти сме го канили да посети града”.

В Турция Орхан Памук го грози затвор заради обвинения в обида към държавата и народа и, а според агенция Франс прес, която първа описа казуса, лидерът на управляващата в западно балканската държава партия Бакир Изетбегович е близък до турския президент Реджеп Ердоган. Подобно е и твърдението на лидера на опозиционната партия Самир Фазлич, според когото страхът от Ердоган стои зад решението на местните власи в Сараево.

Според другия опозиционен лидер Малик Гарибия „великите книги, написани от Памук, го правят един от най-известните турци и един от най-известните писатели и ние не можем да искаме друго, освен той да стане почетен гражданин на Сараево. Политическите трусове са временни и със сигурност ще отминат, но невероятната литература ще ги надживее, много след като те са забравени. И Сараево, и Орхан Памук са възхитителни извадки от съвременната ни история и съм сигурен, че ще устоят заедно на срамното решение на градските власти”.

Прочетете още

-496976

След бунта: Турция и Истанбул в книги

Катаклизмите в съседна Турция продължават. Пропадналият военен преврат накара президента Реджеп Ердоган да започне да …