На фокус
Начало / Свят / Следващият роман на Халед Хосейни ще е за бежанската криза

Следващият роман на Халед Хосейни ще е за бежанската криза

533440856Следващата книга на световно известния американски писател от афганистански произход Халед Хосейни ще бъде посветена на сирийската бежанска криза и е инспирирана от ужасяващия образ на 3-годишния Айлан Кюрди, който през 2015 г. се удави във водите на Средиземно море, а тялото му беше намерено на брега на Турция, съобщава Ентъртейнмънт.

Романът ще носи заглавието „Sea Prayer“ („Морска молитва“) и ще бъде под формата на писмо на отчаян баща, гледащ спящия си син, докато преминават тъмните води на морето в търсене на спасение. Ще разказва и за живота на семейството в Хомс, Сирия, преди войната и за превръщането на дома във военна зона. Книгата е създадена в сътрудничество с Върховния комисариат на ООН за бежанците и вече съществува под формата преживяване във виртуална реалност, създадено съвместно с Гардиън през 2017 г.

„Живеем в разгара на изселническа криза с огромни мащаби“, твърди Хосейни: „Sea Prayer“ е опит за отдаване на почит към милионите семейства, като това на Айлан Кюрди, които са разбити и принудени да напуснат домовете си заради войни и преследвания“.

Хосейни доби популярност с продадения в милиони копия по целия свят роман „Ловецът на хвърчила“, разказващ са Афганистан по време на управлението на талибаните и в наши дни. Според издателите му, всеки нов проект на писателя е изключително важен: „Той е един от най-значимите писатели на нашето време, а най-новата му творба е ангажирана с драматичната бежанска криза. Вярваме, че тази красива и интензивна история ще бъде оценена от читателите по целия свят, независимо от тяхната възраст“.

Очаква се „Sea Prayer“ да излезе от печат на 18 септември тази година.

Прочетете още

213360_b

За травмите – с внимателни думи

Александра АЛЕКСАНДРОВА, Хеликон Витоша Много читатели са оформили представите си за Афганистан благодарение на  Халед …