Начало / Колонката на... / Нещастници

Нещастници

xxIMG_20171107_144600-300x225-1-300x225.jpgMic_.TDAAQZxrTX-300x225.jpg.pagespeed.ic_.v0ZY8D2Kol-300x225Николай ФЕНЕРСКИ

Светът е пълен с нещастници. Доказателство за това твърдение са рафтовете с най-продавани книги по света и у нас. Търсенето определя предлагането, нали така. Макар че понякога лансирането определя предлагането, но това е друга тема. Книгите за нещастници заляха витрините поради главоломното размножение на нещастниците. Делят се със страшна сила – те така се размножават, чрез деление. Щях да напиша, че се плодят като зайци, но за хомо сапиенсите плоденето е свързано с интимни чувства, което предполага наличие на щастие. Такова обаче отсъства и значи сексът не е техният начин да увеличават популацията си. Затова се делят – като амеби, чехълчета, вируси, всякакви такива едноклетъчни. Заливат света като пяна. И всички те имат нужда да прочетат как да бъдат щастливи в нещастието си, как да управляват нещастието си и да го канализират в едно удобно и приятно живуркане. Тук вече на помощ идват щастливите писатели на мотивационна литература. Такъв успех те не са очаквали. Драснат някаква простотия за егоизма като начин на живот и хоп, в първата десетка на най-продаваните.

Как да печелим приятели и да влияем на другите“ ни учи Дейл Карнеги още в средата на 20 век. Ама честно ли? Значи купувате си книгата, прочитате я и тръгвате на лов за приятели? Упражнявате се на сухо пред огледалото и после прилагате хватките за влияние върху другите досущ като хватки от джудото? Прибира се жена ви от работа и вие хоп, гътате я с една научена от книгата хватка за влияние върху нейната психика. И успявате да я убедите да си вземете домашен любимец, на което тя винаги яростно се е съпротивлявала. Да живее манипулацията! Благодарен сте на Карнеги и всички като него, които ви преподават и продават психотрикове за влияние. Не, наистина ми е любопитно за какво служат тези книги. Как така ще си купиш такава книга и след това ще я прилагаш на практика? Звучи ми маниашко и извратено. И пак ще го кажа, нищо, че предния път го споменавах – приятел може да ти е само някой, който те познава от детство. Нямаш шанс или е съвсем минимален шансът да се сприятелиш истински, след като минеш една определена възраст. Сближаваш се с някого, със съседа, който е много разбран човек, пиете си ракията заедно, лафите си, викаш го да ти помага, ти му съдействаш, когато те помоли – и това е приятелство. Но то вече е друг вид приятелство. Както и да е. Минаваме нататък.

Други двама щастливи писатели сътворили книжката със заглавие „Абсолютна неограниченост. Метод за постигане на благополучие, здраве, душевен мир и всичко, за което мечтаете“. Изчерпателно, нали! Пенкилер. Философски камък. Купувате си тая книга, правите си шапка от алуминиево фолио за печене на гемео пилета, жена ви го държи в горното чекмедже на кухненския шкаф, слагате шапката върху кратуната си, пускате си релаксираща музика, нещо от Чайковски, пълните леген със студена вода, потапяте си краката и разгръщате с трепет първите страници на творбата. Когато стигнете до края, вече ще бъдете терминатор. Повелителят на щастието ще бъдете. Мир, здраве, благополучие – в несметни количества, чак байгън да ви стане. Абсолютна неограниченост, хората са ви го казали. Разбира се, може да замените Чайковски с Азис, тогава резултатите ще са още по-внушителни. Васил Троянов Боянов във всички свои интервюта говори за същото – неограниченост, благополучие, мечти. И стилистично също не виждам голяма разлика, но това е само лично наблюдение. Вие дерзайте! Щастието е на една ръка разстояние. На едни 15 кинта. Изберете си внимателно едно заглавие и го превърнете в своята настолна книга. Не си харчете цялата заплата за такава „литература“, различните автори могат да ви объркат и ще ви липсва последователност в постигането на пълния душевен комфорт.

Хайде, нещастници, вдигнете си депресираните задници и идете в книжарницата. Там ви очакват книгите за хюман дизайн, тантри-мантри, йоги-моги, чакри-макри, енергии и аури, истински тюрлюгювеч, конски лиги с чесън, имамбаялдъ, която гарантира само едно – че ще ви вземе парите. Вашето нещастие беше превърнато в бизнес. „Методът Силва за контрол на ума“, „Самочувствие, увереност, оптимизъм“, „100 начина да промениш живота си“, „Мотивация for Dummies“, „Планът за щастие. Лесни стъпки към по-щастлив живот“, „Тънкото изкуство да не ти пука“, „Изборът, който променя живота“, „Книга на преображението“, „Излекувай ума си“, „Вие знаете повече, отколкото предполагате“… Мога да продължавам на още две страници с тези чудесни заглавия и пак няма да свършат, защото човешкото нещастие е неизчерпаемо, дълбоко и някой иска да се възползва от този факт. И на мен ми изглежда весело и се шегувам с нещастниците и читателите на тия заглавия, но в действителност нещата изглеждат много тъжно… Понеже депресията вече е нормалното състояние на човешката душа. Понеже борбата с тази депресия е вече канализирана и индустриализирана. Понеже заради всичко това чувството за хумор оскъдява и се опошлява. Човекът, останал без координатна ос, виси безпомощен в средата на нищото… Добре дошли в технологичния век.

Драги мои нещастници, рецептите за щастие няма да ви направят щастливи, колкото и да се опитват да ви залъгват. Целта им не е тази, която обявяват. Един мой човек прочете една книга за спиране на цигарите и стана проповедник срещу цигарите. Лягаше и ставаше с мисълта да накара всичките си близки пушачи да прочетат книгата и да се вдъхновят като него. Издържа шест месеца без цигари и един ден просто пропуши отново. Така става. Обикновено така става. Дали поради някаква силна емоция или просто се подведе няма значение. Но той отново се превърна в щастлив пушач. Затова ви препоръчвам в търсенето на щастие да пробвате с друг тип четиво… Примерно с разказите на О. Хенри. Или с Илф и Петров. Или с Дъглас Адамс. Или с Карел Чапек. Имайте ми малко доверие, тези автори са по-близо до щастието от доста други.

А, още нещо… И Библията не е мотивационна литература. Няма свойството да ви направи щастливи. Може цял живот да проповядвате, но ако не живеете с това в сърцето, ако не горите, ще бъдете просто проповядващи нещастници. Всички книги за мотивация, самопомощ и себеубеждаване колко е приятно да си егоист, как да отслабнеш, как да станеш богат и така нататък са само едни листове хартия с изписани букви върху тях и нямат особени свойства. Това, което им придава свойство, са вашата вяра и вашите илюзии. Така че ви пожелавам правилни илюзии и никаква чалга. Във всички смисли на думата. Това е моята рецепта… Що не взема и аз да спретна едно дълбокомотивиращо книжле се чудя…

 

Бележка на редактора: За пръв път редакторът си позволява да се дистанцира от някои от заключенията на автора, както и да не е съгласен с някои от изброените негативни примери. Но общата му с автора любов към добрите книги, както и свещеното право на мнение са част от възможността да се усъвършенстваме, за смисъла от което, вярваме, никой не спори.

Прочетете още

58113347_2282852905310059_8872383396710449152_n-300x300

Плажни психопрофили

Николай ФЕНЕРСКИ Слънцето най-накрая взе, че се изпльоска и на нашата улица, образно казано. Но …

Един коментар

  1. М.Александрова

    Много сте прав, че хубавите книги са път към щастието и себепознанието .Самото четене да книги е начин да изпиташ задоволство.Но как се възпитава естетически вкус у един читател сред изобилието от псевдолитература ?Чрез много четене.А по -лесно е да грабнат една книга ,започваща с „Как да стана богат и щастлив“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.