Начало / Колонката на... / Нещастници

Нещастници

xxIMG_20171107_144600-300x225-1-300x225.jpgMic_.TDAAQZxrTX-300x225.jpg.pagespeed.ic_.v0ZY8D2Kol-300x225Николай ФЕНЕРСКИ

Светът е пълен с нещастници. Доказателство за това твърдение са рафтовете с най-продавани книги по света и у нас. Търсенето определя предлагането, нали така. Макар че понякога лансирането определя предлагането, но това е друга тема. Книгите за нещастници заляха витрините поради главоломното размножение на нещастниците. Делят се със страшна сила – те така се размножават, чрез деление. Щях да напиша, че се плодят като зайци, но за хомо сапиенсите плоденето е свързано с интимни чувства, което предполага наличие на щастие. Такова обаче отсъства и значи сексът не е техният начин да увеличават популацията си. Затова се делят – като амеби, чехълчета, вируси, всякакви такива едноклетъчни. Заливат света като пяна. И всички те имат нужда да прочетат как да бъдат щастливи в нещастието си, как да управляват нещастието си и да го канализират в едно удобно и приятно живуркане. Тук вече на помощ идват щастливите писатели на мотивационна литература. Такъв успех те не са очаквали. Драснат някаква простотия за егоизма като начин на живот и хоп, в първата десетка на най-продаваните.

Как да печелим приятели и да влияем на другите“ ни учи Дейл Карнеги още в средата на 20 век. Ама честно ли? Значи купувате си книгата, прочитате я и тръгвате на лов за приятели? Упражнявате се на сухо пред огледалото и после прилагате хватките за влияние върху другите досущ като хватки от джудото? Прибира се жена ви от работа и вие хоп, гътате я с една научена от книгата хватка за влияние върху нейната психика. И успявате да я убедите да си вземете домашен любимец, на което тя винаги яростно се е съпротивлявала. Да живее манипулацията! Благодарен сте на Карнеги и всички като него, които ви преподават и продават психотрикове за влияние. Не, наистина ми е любопитно за какво служат тези книги. Как така ще си купиш такава книга и след това ще я прилагаш на практика? Звучи ми маниашко и извратено. И пак ще го кажа, нищо, че предния път го споменавах – приятел може да ти е само някой, който те познава от детство. Нямаш шанс или е съвсем минимален шансът да се сприятелиш истински, след като минеш една определена възраст. Сближаваш се с някого, със съседа, който е много разбран човек, пиете си ракията заедно, лафите си, викаш го да ти помага, ти му съдействаш, когато те помоли – и това е приятелство. Но то вече е друг вид приятелство. Както и да е. Минаваме нататък.

Други двама щастливи писатели сътворили книжката със заглавие „Абсолютна неограниченост. Метод за постигане на благополучие, здраве, душевен мир и всичко, за което мечтаете“. Изчерпателно, нали! Пенкилер. Философски камък. Купувате си тая книга, правите си шапка от алуминиево фолио за печене на гемео пилета, жена ви го държи в горното чекмедже на кухненския шкаф, слагате шапката върху кратуната си, пускате си релаксираща музика, нещо от Чайковски, пълните леген със студена вода, потапяте си краката и разгръщате с трепет първите страници на творбата. Когато стигнете до края, вече ще бъдете терминатор. Повелителят на щастието ще бъдете. Мир, здраве, благополучие – в несметни количества, чак байгън да ви стане. Абсолютна неограниченост, хората са ви го казали. Разбира се, може да замените Чайковски с Азис, тогава резултатите ще са още по-внушителни. Васил Троянов Боянов във всички свои интервюта говори за същото – неограниченост, благополучие, мечти. И стилистично също не виждам голяма разлика, но това е само лично наблюдение. Вие дерзайте! Щастието е на една ръка разстояние. На едни 15 кинта. Изберете си внимателно едно заглавие и го превърнете в своята настолна книга. Не си харчете цялата заплата за такава „литература“, различните автори могат да ви объркат и ще ви липсва последователност в постигането на пълния душевен комфорт.

Хайде, нещастници, вдигнете си депресираните задници и идете в книжарницата. Там ви очакват книгите за хюман дизайн, тантри-мантри, йоги-моги, чакри-макри, енергии и аури, истински тюрлюгювеч, конски лиги с чесън, имамбаялдъ, която гарантира само едно – че ще ви вземе парите. Вашето нещастие беше превърнато в бизнес. „Методът Силва за контрол на ума“, „Самочувствие, увереност, оптимизъм“, „100 начина да промениш живота си“, „Мотивация for Dummies“, „Планът за щастие. Лесни стъпки към по-щастлив живот“, „Тънкото изкуство да не ти пука“, „Изборът, който променя живота“, „Книга на преображението“, „Излекувай ума си“, „Вие знаете повече, отколкото предполагате“… Мога да продължавам на още две страници с тези чудесни заглавия и пак няма да свършат, защото човешкото нещастие е неизчерпаемо, дълбоко и някой иска да се възползва от този факт. И на мен ми изглежда весело и се шегувам с нещастниците и читателите на тия заглавия, но в действителност нещата изглеждат много тъжно… Понеже депресията вече е нормалното състояние на човешката душа. Понеже борбата с тази депресия е вече канализирана и индустриализирана. Понеже заради всичко това чувството за хумор оскъдява и се опошлява. Човекът, останал без координатна ос, виси безпомощен в средата на нищото… Добре дошли в технологичния век.

Драги мои нещастници, рецептите за щастие няма да ви направят щастливи, колкото и да се опитват да ви залъгват. Целта им не е тази, която обявяват. Един мой човек прочете една книга за спиране на цигарите и стана проповедник срещу цигарите. Лягаше и ставаше с мисълта да накара всичките си близки пушачи да прочетат книгата и да се вдъхновят като него. Издържа шест месеца без цигари и един ден просто пропуши отново. Така става. Обикновено така става. Дали поради някаква силна емоция или просто се подведе няма значение. Но той отново се превърна в щастлив пушач. Затова ви препоръчвам в търсенето на щастие да пробвате с друг тип четиво… Примерно с разказите на О. Хенри. Или с Илф и Петров. Или с Дъглас Адамс. Или с Карел Чапек. Имайте ми малко доверие, тези автори са по-близо до щастието от доста други.

А, още нещо… И Библията не е мотивационна литература. Няма свойството да ви направи щастливи. Може цял живот да проповядвате, но ако не живеете с това в сърцето, ако не горите, ще бъдете просто проповядващи нещастници. Всички книги за мотивация, самопомощ и себеубеждаване колко е приятно да си егоист, как да отслабнеш, как да станеш богат и така нататък са само едни листове хартия с изписани букви върху тях и нямат особени свойства. Това, което им придава свойство, са вашата вяра и вашите илюзии. Така че ви пожелавам правилни илюзии и никаква чалга. Във всички смисли на думата. Това е моята рецепта… Що не взема и аз да спретна едно дълбокомотивиращо книжле се чудя…

 

Бележка на редактора: За пръв път редакторът си позволява да се дистанцира от някои от заключенията на автора, както и да не е съгласен с някои от изброените негативни примери. Но общата му с автора любов към добрите книги, както и свещеното право на мнение са част от възможността да се усъвършенстваме, за смисъла от което, вярваме, никой не спори.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

xxxphpqhkwvk_559x345-300x185.jpgMic_.utXdj7vAI2-300x185.jpg,Mic_.bQdu7GjFPB-300x185.jpg.pagespeed.ic.K_ivkz6GJX

Изоставаме

Николай ФЕНЕРСКИ Когато говорим за Деня на будителите, отново става въпрос за все същата стара …

Един коментар

  1. М.Александрова

    Много сте прав, че хубавите книги са път към щастието и себепознанието .Самото четене да книги е начин да изпиташ задоволство.Но как се възпитава естетически вкус у един читател сред изобилието от псевдолитература ?Чрез много четене.А по -лесно е да грабнат една книга ,започваща с „Как да стана богат и щастлив“.