Начало / България / Любовта докосва, както го прави и книгата

Любовта докосва, както го прави и книгата

Какво по-хубаво от това поне за ден вместо да обръщаме внимание на проблемите си или пък дъвчем политиката, да си говорим за любов. Да, представете си, че любовта е главна тема в новините, че и в сутрешните блокове по телевизията… Тогава светът наистина ще е по-добър.Photo by Brigitte Tohm on Unsplash

Корените на празника са европейски

Понякога празникът на влюбените се представя като американско влияние, но корените му всъщност са дълбоко европейски. Накратко казано, празникът на свети Валентин е свързан с европейската християнска цивилизация.

Възниква като ден за почит към един монах, който бил изгорен заради вярванията си. Конкретното прегрешение на Валентин, както се казвал смиреният Божи човек, било, че бракосъчетавал двойки, макар че точно тогава имало забрана за това, тъй като семейните мъже по-трудно напускали дома, за да се присъединят към римската армия.

Така, на практика, Валентин намерил смъртта си, защото бил убеден, че любовта е най-важната…

Днешната мода наистина е от Америка

Практиката да се подаряват сърца под най-различна форма е от края на по-миналия век. Тази мода вече наистина тръгва от Америка… При това и тя е леко куриозна като сума ти други американски неща :)

Тогава един предприемач в сферата на производството на хартия изпитвал затруднения с бизнеса си. За да не фалира, се нуждаел от успешна идея. Така му хрумнало, че може да предлага на хората валентинки – картички със сърце за 14 февруари. Направил рекламна кампания и парите потекли отново. После и други решили да забогатеят по същия начин. И така се родил днешният сладникав вид на Свети Валентин.

Утеха е поне това, че същият този фабрикант имал подобни идеи и за други празници, но не успял да наложи нито една :)

srdce

Защо не с книга…

Ако и вие мислете, че в наше време празникът на влюбените предлага повече кич, отколкото смисъл, имаме за вас друго предложение… Сигурни сме, че любовта отдавна е намерила своя тих пристан сред книгите.

Затова и покрай Свети Валентин – покрай празника на онзи жертван за любовта монах, ви предлагаме много начини да покажете и вие своята обич.

Защото ЛЮБОВТА Е КРАСИВИ ДУМИ – произнесете ги чрез книга. Може би с „Малки думи на обич“, с „Докато сърцето се надява“ или пък с „Най-важното е скрито вътре“, все издания, които сега са актуални…

ЛЮБОВТА Е ОЩЕ СТРАСТ… Изразете я, ще ви помогне „По-тъмен“ от Е Л Джеймс, също „Екстаз“ на Силвия Дей, както и „Жестока любов“ от Колийн Хувър.

14 февруари обаче е и РОМАНТИКА – потърсете я в „Гордост и предразсъдъци“ или „Сред лимоновите дръвчета“… На романтиката е посветена още една новоизлязла книга, „Бургундските дневници“.

Любовта наистина има много лица

Важното е да я споделите – с книга, цвете или усмивка. Започнете на 14 февруари, но я показвайте всеки ден. Това е силата й – да докосва. Така, както го прави и книгата.

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …