Начало / Критика / „Историите на капитан Немо“ носят спокойствие и здрав сън

„Историите на капитан Немо“ носят спокойствие и здрав сън

211386_bОткакто е измислен от Жул Верн през XIX в., Капитан Немо събужда ума на малки и големи, докато преди трийсет и пет години Улрике Петерман от университета в Бремен не открие, че този герой може също да приспива децата. Защото тогава, както и сега, претоварената учебна програма ги докарва до стрес, а родителите до паника. В допълнение с телевизия, видеоигри и всички налагани от рекламната индустрия занимания, светът с крещящи звуци, думи и цветове трудно подлежи на усмиряване, но със сигурност се поддава на… водата. Именно водата използат „Историите на капитан Немо. Приказки за справяне със страха и стреса “, за да покажат въображаеми картини като техники за релаксация на деца от пет до дванайсет години. Лесно можеш да извикаш у тях представата за слънчев, топъл плаж и кристално чиста вода, в която плуват пъстри рибки, а морското дъно крие толкова съкровища и чудни обитатели…Е, по-добре да ги виждаш непосредствено от брега, но става и от леглото вкъщи. Без заплашителни образи, без опасни ситуации, гмурването с подводницата на капитан Немо прилича на бавна разходка, в която той винаги е наблизо.

По-близо обаче са родителите, затова им препоръчваме да говорят с детето така, както започва играта в следващите редове:

„В историите на капитан Немо се разказва за двама главни герои, които предприемат различни пътешествия в подводния свят. Всяка история е продължение на предишната. Единият главен герой е капитан Немо, а вторият си ти. Капитан Немо обикаля от много години морските дълбини със своята подводница „Наутилус“. Важно е да се подготвим добре за подводните пътешествия. За тази цел всеки трябва да облече неопрен и да сложи плавници. Приготовленията са описани винаги по един и същи начин. Защо? Хайде, помисли! Когато се подготвяш за пътуване, винаги опаковаш куфар с най-важните неща, например четка за зъби, панталони и така нататък. Или, когато пътуваш, опаковаш един път куфар, друг път раницата за училще, трети път пазарска чанта или пък сака за спорт.

Историите на капитан Немо ще ти подействат така, че ще се концентрираш по-добре, ще седиш по-дълго време на едно място, ще се чувстваш толкова добре, че вече почти никога няма да те е страх или ще можеш да заспиваш по-лесно. Деца, които често четат или слушат историите на капитан Немо, стават по-внимателни в училище, по-малко се притесняват от контролни и като цяло имат по-малко разправии със съученици, учители, приятели или родители. Звучи почти като вълшебство, а такова има само в приказките. Историите на капитан Немо обаче не са вълшебни приказки, защото децата, които успяват, наистина искат да постигнат тези цели и полагат усилия“.

Подводницата „Наутилус“ има един люк, през който с капитан Немо може да се спуснете във водата. Той е така построен, че водата не влиза вътре в подводницата. „Наутилус“ е необикновена, защото е много голяма и просторна. Може без проблем да побере седем класни стаи. Но капитан Немо със сигурност не е мислил за училището, като е построил подводницата. По-скоро е искал на него и на гостите му да им е удобно, защото едно подводно пътуване може да отнеме много време и човек е дълго на път в морските води.”

За останалото помагат: 26961864_1946644032012625_4199560404144085530_o

  • Кораловият риф

  • Стада с морски кончета и делфини

  • Ездачи на делфини

  • Топлият подводен фонтан

  • Карта на съкровището

  • Подводният град Атлантида

  • Костенурки великани и семейство китове

  • Лов за миди

  • Подводните гора и пещера

  • Потъналият пиратски кораб

  • art_underwater_sea_fish_gold_chest_treasure_castle_bubbles_74937_1024x1024Всяко от тези приключения е отделна глава с два финала по избор – ако детето иска да заспи, и ако не иска да заспива. Тембърът, с който родителят говори, също може да варира, но е желателно да бъде нисък и плътен. Без да глези, нека гали слуха. И разбира се, важна е позицията на тялото. Затова, не вилнейте като морска стихия, не стойте като изхвърлена риба на сушата, плъзнете се с жестове, мимика и глас в необятното синьо. Понякога една прегръдка е достатъчна.

  • Людмила Еленкова

Прочетете още

modern-poets-greece-mug-coffee-socks

Споделянето на стихове избавя от тревожност и безпокойство

Поезията е превърната от психологията в надежден метод Изкуството наистина лекува – отдавна арт терапията …