Начало / Свят / Светът на фантастиката скърби: Почина Урсула Ле Гуин

Светът на фантастиката скърби: Почина Урсула Ле Гуин

0815-ursula-le-guin-2_qrm2pmСветовно известната авторка на научна фантастика Урсула Ле Гуин е починала на 88-годишна възраст, предават световните медии. Нейните книги са продадени в милиони копия по целия свят и й донесоха множество награди, сред които Хюго и Небула. Любимката на поколения читатели е починала понеделник в дома си в Портлан, Орегон, САЩ, потвърждават от семейството й. Във вторник почитта и към нея изказаха именитите й почитатели, сред които Нийл Гейман, Лори Пени, Джон Скалзи.

„Току-що научих, че е починала Урсула Ле Гуин. Думите й винаги ще останат с нас. Някои от тях са написани в душата ми. Тя беше великолепен и забавен човек, липсва ми мъдростта й като писател”, написа в профила си в Туитър Геймън.

Урсула Ле Гуин, една от великите, почина. Тя не беше просто автор на научна фантастика, а литературна икона”, сподели Стивън Кинг.

Първата публикация на Ле Гуин е през 1959 г., а първият й роман „Светът на Роканон” – през 1966 г. В следващите десетилетия тя насити литературната сцена с образи и творби, които й спечелиха милиони почитатели както сред множеството любители на литературата, така и сред колегите й писатели.

„Реализмът е много богат жанр, който ни е дал много прекрасна литература. Но той не е стандартът за качество, не е лимитът на литературата”, сподели тя в интервю за Гардиън през 2016 г. В него тя говори и за разликата в половете: „За една жена всеки литературен успех, награда, почит е изкачване на връх. А ако тази жена пише научна фантастика, за нея е още по-трудно”. В едно от последните си интервюта през 2017 г. тя каза: „Не мисля, че наградите, които съм получила, са надценяване, заслужих ги. Те са важни за мен, защото така си сверявам часовника за уменията си, което е безценно, когато остаряваш и вече не си толкова способен, както преди”.