Начало / Критика / Знаете, че четете Мураками, ако…

Знаете, че четете Мураками, ако…

harukiХаруки Мураками е име, добре познато на всички любители на качествената литература по целия свят. Преведен е на около 50 езика и от романите му са продадени милиони копия. Той има разностранни вкусове и интереси, но според сайта Bookstr е лесно да се забележат някои запазени марки на литературата на именития японец. Ето и някои от тях:

 

  1. Котки

Във всеки роман на Мураками е почти 100% сигурно, че ще се появи котка, която по някакъв начин ще посочи пътя на главния герой.

  1. Музика

Всъщност писателят е изключителен почитател на музиката – класика, джаз, Боб Дилън, Бийтълс и т.н. И това си личи в повечето му творби.

  1. Храна, особено паста или спагети

В почти всяка книга на Мураками виждаме главния герой, приготвящ храна и почти винаги това му действа успокояващо.

  1. (почти) Паралелни реалности

Те почти винаги съществуват и това прави романите на японеца странни и завладяващи въображението на читателите. Героите му често губят границата между реалното и другото отвъд, в което са прескочили като в огледало на стената. Те пътуват дълго подобно на Одисей или само за миг губят представа за реалността на заобикалящия ги свят.

„По всяка вероятност то е плод на моето въображение, една илюзия, а колкото повече разсъждаваш за илюзиите, толкова повече те се множат и добиват отчетливи форми. И престават да бъдат илюзии“. („Кафка на плажа“)

  1. Любов

Обикновено необичайна, изгубена, сложна, разрушителна, любовта в романите на Мураками винаги присъства. Героите дори може да не са среща обекта на чувствата си и дори да не знаят кой е той или тя, но любовта е важна тема, преминаваща през всеки необичаен роман.

„Свят без любов е като вятъра зад затворен прозорец. Не можеш нито да го докоснеш, нито да вдишаш“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor

Класика и мъдрост в книгите на октомври

Ето заглавия, които ни връщат във времето или правят от нас пак деца „Блондинка“ е …