Начало / Критика / Знаете, че четете Мураками, ако…

Знаете, че четете Мураками, ако…

harukiХаруки Мураками е име, добре познато на всички любители на качествената литература по целия свят. Преведен е на около 50 езика и от романите му са продадени милиони копия. Той има разностранни вкусове и интереси, но според сайта Bookstr е лесно да се забележат някои запазени марки на литературата на именития японец. Ето и някои от тях:

 

  1. Котки

Във всеки роман на Мураками е почти 100% сигурно, че ще се появи котка, която по някакъв начин ще посочи пътя на главния герой.

  1. Музика

Всъщност писателят е изключителен почитател на музиката – класика, джаз, Боб Дилън, Бийтълс и т.н. И това си личи в повечето му творби.

  1. Храна, особено паста или спагети

В почти всяка книга на Мураками виждаме главния герой, приготвящ храна и почти винаги това му действа успокояващо.

  1. (почти) Паралелни реалности

Те почти винаги съществуват и това прави романите на японеца странни и завладяващи въображението на читателите. Героите му често губят границата между реалното и другото отвъд, в което са прескочили като в огледало на стената. Те пътуват дълго подобно на Одисей или само за миг губят представа за реалността на заобикалящия ги свят.

„По всяка вероятност то е плод на моето въображение, една илюзия, а колкото повече разсъждаваш за илюзиите, толкова повече те се множат и добиват отчетливи форми. И престават да бъдат илюзии“. („Кафка на плажа“)

  1. Любов

Обикновено необичайна, изгубена, сложна, разрушителна, любовта в романите на Мураками винаги присъства. Героите дори може да не са среща обекта на чувствата си и дори да не знаят кой е той или тя, но любовта е важна тема, преминаваща през всеки необичаен роман.

„Свят без любов е като вятъра зад затворен прозорец. Не можеш нито да го докоснеш, нито да вдишаш“.

Прочетете още

60144957

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (28 ноември – 5 декември)

Ще изпратим отиващата си година с нов случай на детектив Хари Бош, който през 2022 …