Начало / България / Най-доброто от странния поетичен свят на Зелазни

Най-доброто от странния поетичен свят на Зелазни

Smurtta i svetlinataНа 8 януари излиза книгата „Смъртта и светлината“ от Роджър Зелазни в поредицата „Избрано“ на изд. „Бард“.
Ранните му разкази са великолепно написани – мечтателни и в същото време задълбочени. Бурният екшън „Вратите на лицето му, лампите на устата му“, емоционално разтърсващият „Роза за Еклисиаста“, смешно-сърцераздирателната басня „Фуриите“ и мрачният трагичен романс „Сърцето на гробищата“ са изумително близки до съвременната чувствителност.
Сложният, интригуващ и тайнствен роман „Господарят на светлината“, донесъл на Зелазни наградата „Хюго“ през 1968 г., пресъздава хиндуисткия пантеон с помощта на науката, хвърля светлина върху връзката между човечеството и технологиите и разказва трогателна човешка история. „Една нощ през самотния октомври“ – последната книга на Зелазни преди смъртта му – е дръзко оригинална амалгама от ужаси, хумор, мистерия и  фантазия: скъпоценност, излъчваща мрачен блясък.

3619Роджър Зелазни (1937–1995) е прочут американски автор на фентъзи и научна фантастика, носител на три награди „Небюла” и шест „Хюго”. Роден е в Кливланд, Охайо. В гимназията е редактор на училищния вестник и членува в клуба по творческо писане. Постепенно преминава от разкази към новели и романи, а през 1969 г. се отдава изцяло на писателската си кариера.
Той е смятан за един от лидерите на „новата вълна” в научната фантастика през 60-те години на ХХ век. Експериментира с алюзии, лиризъм и митична образност и изследва усложненията за човечеството, причинени от технологиите. Странният поетичен свят на Зелазни е главозамайваща смес от забавна сатира и философски размисли. Творбите му често включват митични герои, обрисувани в модерния свят. Отсеченият, минималистичен диалог е повлиян от духовитостта на класическите криминални автори.
Най-впечатляващ е майсторският стил на Зелазни – прост и гладък, но крайно убедителен. Той не прибягва до гръмки думи и дълги изречения. Историята просто се лее от страниците…

Сборникът съдържа следните произведения:

1. Четири истории от утре
•    Вратите на лицето му, лампите на устата му
•    Роза за Еклисиаста
•    Фуриите
•    Сърцето на гробищата
2. Господарят на светлината
3. Една нощ през самотния октомври

Прочетете още

isaac_asimov

Айзък Азимов преобрази бъдещето с книгите си

Фантастът е роден точно преди век Писателят е създал стотици книги в различни жанрове, но …