Начало / Свят / Хелън Дънмор получи наградата „Коста“ посмъртно

Хелън Дънмор получи наградата „Коста“ посмъртно

_adc4b510-f043-11e7-a734-adae4971e2adПоетесата Хелън Дънмор спечели наградата „Коста“ посмъртно, след като стихосбирката й „Inside the Wave“, писана в последните седмици от живота й, беше отличена в категория „Поезия“, съобщава The Guardian.

„Коста“ се връчва на писатели и поети от Великобритания и Ирландия в пет категории – роман, дебютен роман, биография, поезия и литература за деца. След отличаването във всяка една от категориите петимата автори се състезават за финалната награда и ако Дънмор бъде отличена с нея, ще е вторият поет в 46-годишната история на „Коста“, получил я посмъртно, след Тед Хюз през 1998 г.

Дънмор, която почиnа през юни 2017 г. на 64-годишна възраст, остави в наследство 10 стихосбирки и 12 романа. Последната й книга „Inside the Wave“ е създадена след тежката диагноза рак в последен стадий и включва стихотворения, писани в последните дни преди смъртта й. Синът й Патрик Чарнли споделя след отличаването на майка му: „Трогнати сме и знаем, че тя също би била. Поезията беше в същината на всички нейни творби. „Inside the Wave“ се обръща смело към смъртта. През 11-те месеца, в които знаехме, че майка ни умира, тя сподели много от тези стихове с нас, затова стихосбирката е много лична. Тази фантастична награда показва, че дори тези, които не са я познавали, са се почувствали свързани с нея“.

Според члена на журито в категория поезия Моница Алви решението е било лесно: „Това са стихове, които ни свързват на много дълбоко ниво. Това не е сурова книга. Истините в нея са болезнени, не създават усещане за комфорт, но въпреки това са жизнеутвърждаващи и красиви“.

Според експерти фаворит за цялостната награда е Гейл Хъниман, която спечели в категория дебют с романа си „Елинор Олифант си е супер“. Книгата представя живота на преживялата травма в детството си Елинор и беше посрещната с много добри отзиви при излизането си, дори й предстои филмиране. Носителят на Man Booker Джон Макгрегър грабна „Коста“ за романа си „Reservoir 13“ – хипнотичен разказ за издирването на изчезнало момиче. В категория „Биография“ Ребека Сток беше отличена за мемоарите си за времето  във фундаментална християнска секта, озаглавени „In the Days of Rain“. Кейтрин Рундел беше отличена за детската си книга „The Explorer“. Всеки един от наградените получи 5000 паунда, а основният победител ще бъде обявен на 30 януари.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!