Начало / Автори / Ярослав Хашек: В лудницата всеки може да плещи каквото му скимне – също като в парламента

Ярослав Хашек: В лудницата всеки може да плещи каквото му скимне – също като в парламента

Qroslav-HashekНа 3 януари 1923 година, само 39-годишен, умира бащата на Швейк. Европейската литература на ХХ век е немислима без пълничкия, леко гламав шишко, създаден сякаш за да ни покаже колко условно е често пъти нашето превъзходство и колко глупост се таи във всеки от нас. Крилатите Швейкови мисли не умират с времето, защото са почерпени от живота, и със сигурност са вдъхновили не един и двама хумористи по целия свят. Сред тях несъмнено е и Джоузеф Хелър с неговия Йосарян – „швейкът” на Втората световна война, превърнал се също в емблема за поколения мислещи хора, копнеещи за обикновен живот с обикновени радости, над който не виси вечният дамоклев меч на войната.

11_135Да си припомним някои от „тъпизмите” на Хашек, изречени от устата на неговия безсмъртен герой, и така да почетем паметта му.

 

Не всички могат да бъдат умни. Като изключение трябва да има и глупави, защото ако всички са умни, на света ще има толкова ум, че от това всеки втори човек ще стане пълен идиот.

Нещастието ме споходи като седнах на една маса и започнах да пия една чаша бира след друга.

Понякога забелязвам, че съм луд. Особено по залез.

След разврата и оргиите винаги идва моралният махмурлук.

Няма мръсни думи, има мръсни хора.

Нека да си е било, както си е било, защото все някак е било. Но никога не е било така, че никак да не е било.

Исус Христос е бил невинен. И го разпнаха на кръст по същия начин. Никой никъде не се е тревожил за невинния.

Не знам защо тези лунатици са толкова ядосани, че ги държат тук (в лудницата – бел. ред.)… Тук има свобода, за която дори социалистите не са и мечтали.

Той тичаше подире ù 2 седмици и винаги се връщаше бесен от телеграфния офис, като казваше за нея: „Тя е курва. Не иска да спи с мен.”

Скромността украсява мъжа, но истинският мъж не носи украшения.

Общо взето… всичко в армията смърди на гнило… Героите не съществуват. Само добитък за колене, а касапите са генералите. Но накрая всеки ще се разбунтува и ще стане хубава каша. Да живее армията! Лека нощ!

Без лъжа и измама също не може. Ако всички са почтени и мислят само за благото на другите, нямаше да спираме да се караме. Дори прекаленото добро понамирисва неприятно.

Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.

Великата епоха се нуждае от велики хора. Съществуват незнайни герои, скромни, без славата и историята на Наполеон. Ако анализираме техния характер, той би затъмнил славата на Александър Македонски. Днес из пражките улици вие може да срещнете опърпан човек, който сам дори не съзнава каква голяма роля е изиграл в историята на новата велика епоха. Той си върви скромно по пътя, не безпокои никого, не го безпокоят журналисти, които да го молят за интервю. Ако го попитате как се казва, той ще ви отговори простичко и скромно: „Аз съм Швейк…”

Прочетете още

9B7BCB19-3F58-43AE-9A98-6CCA7B4306F8_w1200_r1

От просяк до класик: спиращи дъха факти за О.Хенри

Разсмива ни и сега, макар че животът му е бил нелек Уилям Сидни Портър, както …