Начало / Свят / Майкъл Морпурго – с рицарско звание от кралицата

Майкъл Морпурго – с рицарско звание от кралицата

imageПисателят Майкъл Морпурго, музикантите Ринго Стар и Бари Гиб, както и мнозина други представители на културните среди, са включени в традиционния новогодишен списък за връчване на рицарско звание, който беше публикуван от английските медии. На друг писател – Мелвин Браг – ще бъде връчено званието Орден на кавалерите на честта. Писателката Джили Купър ще бъде отличена с Орден на Британската империя. Същото отличие ще получи и актьорът, музикант и писател Хю Лори.

Новогодишният списък с отличията на Британската империя е кралска традиция, извършвана в името на управляващия монарх, в случая – кралица Елизабет Втора. Списъкът се публикува във вестник „Лондон Газет” и този факт не е променян от 1890 г. Единственото изключение е 1940 г., когато кралски звания и отличия не са връчени поради избухването на Втората световна война.

Датата на официалната церемония, на която ордените и званията ще бъдат официално връчени на отличените, още не е определена, но често тя се провежда няколко месеца след публикуването на списъка. Подобна инициатива монархията реализира и през лятото, когато се чества рожденият ден на кралица Елизабет.

Прочетете още

K2AYANEM5FHZVHTXYORZMK5KQM

Майкъл Морпурго: Семейството ми се сражаваше за мир, не за Брекзит

В статия за Гардиън, публикувана преди дни, писателят Майкъл Морпурго си припомня семейната си история …