Начало / Свят / Майкъл Морпурго – с рицарско звание от кралицата

Майкъл Морпурго – с рицарско звание от кралицата

imageПисателят Майкъл Морпурго, музикантите Ринго Стар и Бари Гиб, както и мнозина други представители на културните среди, са включени в традиционния новогодишен списък за връчване на рицарско звание, който беше публикуван от английските медии. На друг писател – Мелвин Браг – ще бъде връчено званието Орден на кавалерите на честта. Писателката Джили Купър ще бъде отличена с Орден на Британската империя. Същото отличие ще получи и актьорът, музикант и писател Хю Лори.

Новогодишният списък с отличията на Британската империя е кралска традиция, извършвана в името на управляващия монарх, в случая – кралица Елизабет Втора. Списъкът се публикува във вестник „Лондон Газет” и този факт не е променян от 1890 г. Единственото изключение е 1940 г., когато кралски звания и отличия не са връчени поради избухването на Втората световна война.

Датата на официалната церемония, на която ордените и званията ще бъдат официално връчени на отличените, още не е определена, но често тя се провежда няколко месеца след публикуването на списъка. Подобна инициатива монархията реализира и през лятото, когато се чества рожденият ден на кралица Елизабет.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

K2AYANEM5FHZVHTXYORZMK5KQM

Майкъл Морпурго: Семейството ми се сражаваше за мир, не за Брекзит

В статия за Гардиън, публикувана преди дни, писателят Майкъл Морпурго си припомня семейната си история …