Начало / България / Биография на мъжа, чиято кариера – и живот – са сред най-емблематичните в Меката на киното

Биография на мъжа, чиято кариера – и живот – са сред най-емблематичните в Меката на киното

Jack NikulsunДжак Никълсън е част от историята на киното в продължение на пет десетилетия. С дванайсет номинации за Оскар зад гърба си и легендарни роли във филми като „Волният ездач“, „Пет леки пиеси“, „Думи на обич“, „Сиянието“ и „Полет над кукувиче гнездо“, Никълсън създава оригинални, запомнящи се герои, както никой друг актьор от неговото поколение. Личният му живот е не по-малко приключение – Никълсън винаги е бил център на холивудския елит и е ухажвал някои от най-известните и най-красиви жени на света.

Въз основа на години пространни проучвания и разговори с вътрешни хора, които опознават Никълсън най-добре, известният биограф Марк Елиът хвърля нова светлина върху живота на актьора – на екрана и извън него. От детството му в беден квартал в Джърси до бурните нощи в града с Уорън Бийти и буйните връзки с красавици като Мишел Филипс, Анджелика Хюстън и Лара Флин Бойл, до снимачните площадки, където работи с легендарни режисьори и звезди като Денис Хопър, Стенли Кубрик, Мерил Стрийп и Роман Полански, Елиът рисува всеобхватна картина за широтата на петдесетгодишната кариера на Никълсън в киното, както и интимен портрет на личния му живот.

Еднакво на място в библиотеките на сериозните изследователи на киното, и на любителите на увлекателни холивудски биографии, „Джак Никълсън“ (изд. „Бард) е едновременно почит към една филмова легенда и забавен поглед към един забележителен живот.

Eliot_MМарк Елиът е автор на бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, издаван в много страни по света, написал много книги за попкултурата, сред които високо ценени биографии на Кари Грант, Джеймс Стюарт, Клинт Истуд, Фил Окс и Стив Маккуийн. Пише за няколко периодични издания и често говори за кино в университети, по радиото и телевизията.

 

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (11 декември – 17 декември)

Серийните герои продължават – в художествената класация ново присъствие на съдебната лекарка Кей Скарпета – …