Начало / Читатели / 13 новогодишни обещания за книгоманиаци

13 новогодишни обещания за книгоманиаци

thesisterswine-readinglist-Това време от годината е, когато всеки от нас затваря една глава от живота си, отваря нова и се опитва да я направи по-добра и по-успешна. Всички искаме да спазим обещанията, които даваме пред себе и какво по-добро от това? Да пътуваме повече, да четем повече, да намираме повече време за себе си – това са сред най-често срещаните желания заедно с диетата и отказването от един или друг вреден навик.

Но все пак обещанията не бива да се заключват до четенето на 15 книги на месец. Не че има нещо лошо в това, разбира се. Сайтът Bookstr предлага да помислим над някои новогодишни пожелания, които ще ни дадат възможност не само да четем повече, но и да изпитваме по-голямо удоволствие от любимото си занимание.

Сменете жанра!

Какво четете обикновено? Фентъзи, романтика? А защо не пробвате с научнопопулярна литература? Или пък дайте шанс на историческите четива, това със сигурност ще ви донесе нова и непозната литературна радост. Ще се изненадате колко приятна може да се окаже тази промяна. А и понякога затъването в един-единствен жанр наистина ни спира да развиваме потенциала си на читатели. Излизането извън читателската зона на комфорт е изключително полезно за душата ни.

yoga-pose-scorpion-pose-2813-1Четете, но и тренирайте!

Много е вероятно да сте сред мнозината, които обичат да четат, но намират тренировките за досадни. Все пак те са полезни за здравето, затова помислете за алтернативи на традиционната книга, които са приложими във фитнеса, например аудиокниги. Те са приложими и за друг тип тренировки, като йога или Пилатес и няма да попречат на желанието ви да се движите, стига да го имате.

Маркирайте прочетеното!

Направете си виртуален рафт или пък ако сте по-традиционно настроени – читателски дневник на прочетеното. Книжни, електронни, аудио книги – включете всичко! 12 месеца не са малко време, така че не пропускайте да включите всичко, а после черпете вдъхновение от постигнатото и прочетеното.

BOOKNOOK13B-29NOV00-HM-BW--This booknook features a built-in sofa with great window lighting. By Brant Ward/ChronicleВключете ръцете си!

Ако книгите са натрупани на купчини по пода в стаята или дори в апартамента ми, може би е време да си харесате собствен проект от серията направи си сам. Купете си материалите и си сглобете рафтове по избор. Или пък си направете кът за четене по ваш дизайн. Имате цяла година, за да изпълните това обещание и да направите любимото си занимание още по-приятно и уютно.

Дайте втори шанс на книгите!

Всеки от нас е имал поне една книга, която е прочел „по диагонал” или дори не е завършил. Е, новата година е време за втори шанс, нали така? Книгите ни казват различни неща при втори или трети прочит, така че дайте шанс на тези от тях, които не са ви допаднали първия път.

people-reading-books-oНе четете сами!

Независимо дали е партньорът ви, най-добрият приятел или майка ви, няма нищо лошо в това да споделите времето си по възможно най-добрия начин – с четене. Създайте си неделен ритуал или превърнете дивана във ваше общо кътче – ваше и на книгите. А когато дойде лятото, пренесете ритуала си в парка. И после допълнете магията от споделеното четене с обсъждане на книгите.

Kaitlyn Karkoska reads to "Jingles"

Четете на някого!

Ако имате потребност да доброволствате, намерете кауза, която включва четене на някой – възрастен от квартала, децата в болницата, незрящи. Отделете си малко време за тази инициатива, изберете книга, която знаете, че ще се хареса на публиката ви. Проучете и ще се изненадате колко възможности и идеи за подобно доброволстване има. А ако идеята не ви допада, модифицирайте я и просто четете на глас на по-малките членове на семейството си или на съседските деца. Те също ще оценят жеста.

Отидете на книжно събитие!

Представяне, четене, обсъждане – тези книжни събития са страхотни и привличат съмишленици. Ако никога не сте ходили, направете го през новата година! Потърсете в Интернет, разгледайте календара на най-близката ви книжарница Хеликон и се заредете с добро настроение. Не знаете кого ще срещнете на такова събития или пък каква страхотна идея за следващо четиво ще получите.

Прочетете награждавана книга!

Вероятно и до вас са стигали отзвукът и коментарите за всяка книга, получила световно признание под формата на награда. И обикновено цялото това говорене се дължи на способността на книгата да докосне с историята си и да докосне съзнанието на читателите. Не се чудете дали наистина е така, прочетете книгата, за която сте чули да говорят всички! Понякога включването в общия поток от преживявания не е толкова лошо нещо.

Завършете всички започнати книги!

Да, правилно прочетохте. Започнете с равносметката колко са книгите, които така и не сте завършили и не спирайте дотук през новата година. Най-малкото, когато завършите забавените (понякога с години) заглавия, ще знаете струвало ли си е да ги четете изобщо.

Дарявайте!

Това носи радост на всички. Отделете тези свои книги, които сте чели и знаете, че повече няма да потърсите и намерете библиотека, на която да ги дарите. Защото там те ще направят за друг това, което са свършили за вас. Не складирайте книгите си, те са живи истории, които могат да донесат радост на нов собственик или читател. Има и библиотеки в училища, читалища, дори в блокове, където мнозина ще са щастливи да се докоснат до непознатите истории.

Пишете на любимите си автори!

Не са ли авторите едни от най-страхотните хора? А когато ви отговорят, чувството е невероятно, защото са написали нещо точно за вас. Не бъдете срамежливи, защото това, което са писателите за вас, сте вие за тях.

Купете си книга от друг град или държава!

Обещанието за повече пътувания е едно от най-популярните. Независимо колко близо или пък далече ви отведе то през новата година, купете си книга от местната книжарница. Тя ще ви отведе да ново пътешествие.

Прочетете още

uvodni

Приказка за Новата година: „Снежната кралица“ от магьосника Андерсен

Вечната история за Кай и Герда все така е вълнуваща „Снежната кралица“ има всъщност годишнина …