Начало / Любопитно / Пражки манастир разполага с безценна библиотека

Пражки манастир разполага с безценна библиотека

Страхов бил навремето важен книжовен център

14294-praha-strahovsky-klaster-knihovna-1200x900

Обикновено свързваме Прага с Клементинум, която многократно е обявявана и за най-красива в света. Градът обаче крие и други съкровища, сред които и споменатата библиотека на Страховския манастир. Съществуването ѝ става възможно благодарение на Норбертинския орден, който създава тук своя колония още в средата на 12. век. С годините и столетията се утвърждава образователна и възпитателна традиция, като се обучават духовници на различни нива. Интересна подробност е, че в манастира се съхраняват останките и на създателя на ордена – св. Норберт Ксантенски.

Библиотеката на практика се развива още от първия ден на съществуване на самия манастир. Днес тя съдържа около 300 хиляди заглавия. Причисляват я към малкото исторически библиотеки, които функционират съвсем нормално и в наши дни. При това голяма част от фонда на библиотеката е преживял не един пожар или война.

Настоящият дом на книгите в Страховския манастир е изграден през 17. век. Теологичната зала, където са разположени голяма част от заглавията, е решена в стила на барока. Пространството впечатлява с монументалността си, като по таванската част има стенописи и богата украса. Полиците в залата са онези, които са създадени при построяването ѝ.

Славата на колекцията книги се допълва и от уникална сбирка от глобуси от 16 и 17. век. Друг безценен експонат е наборна преса за книги, която е създадена специално за манастира през 1678-а

dsc-8589

Разрастването на библиотеката пък наложило и разширяването ѝ. Така се появила още една зала, наречена Философска. Тя впечатлява също със стенописите си – създадени от виенския художник Антон Маулбертш само за половин година. По тях може да се проследи развитието на науката и религията, както и взаимовръзките им.

Малко необичаен пък е Кабинета на куриозите – също част от библиотеката. Представлява нещо като предтеча на съвременните природонаучни и исторически музеи. Разполага със сбирки, посветени на морската фауна, насекомите, различни минерали, има също така археологически открития и дори оръжия.

В наши дни пък коридора, свързващ двете зали на библиотеката, се е превърнал в място за специална експозиция. Тя проследява развитието на подвързиите в историята на книгоиздаването.

Сам по себе си манастирът е като галерия, събрала безценни форми на изкуство. Също толкова богати и пищни са и градините покрай него. Частичка от рая тук все още съществува.

Лира.бг по материали от 90 dní v Praze

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …