Начало / Читатели / Лисбет Саландер от „Милениум“ е отново любимка

Лисбет Саландер от „Милениум“ е отново любимка

Йоанна Йосифова – „Хеликон-Съборна“

Има моменти, които карат човек да се замисли – на какво са способни хората, когато са изправени пред ситуация, колко силни могат да бъдат, или поддавайки се на емоциите да рухнат психически.10000000000022_b

Защо отварям тази тема? Защото ми е любима. Лисбет Саландер ми е любимка.

10000000000021_bЧесто сравняват автора на “Милениум“Стиг Ларшон, с неговия герой Мике Блумквист – малко невеж неудачник, що се касае до личния му живот, а иначе, човек отдаден на своята работа. Смъртта на Ларшон е нелепа, петдесетгодишен той получава сърдечен удар, но успява да предаде навреме успешната трилогия на шведското издателство „Норшедс“ и така дава шанс на нас – читателите, да оценим неговото творчество.152719_b

Лисбет Саландер на пръв поглед е конфликтно момиче. На 25 г. тя изглежда по-малка, защото е дребна, слаба, издържана от попечител (документирано е, че не е наред с главата), цялата е в пиърсинги, с татуировки, по-специално един дракон, нарисуван на гърба й. Съдбата я среща с Микаел Блумквист, разследващ журналист и главен редактор на вестник “Милениум” в Швеция. Той пък е напът да влезе в затвора заради афера с разкриването на измамник, на чийто удар успява да отвърне успешно. 

Лисбет произлиза от проблемно семейство. Баща й е конфликтна личност, майка й губи разсъдъка си по стечение на различни обстоятелства – домашното насилие е едно от тях. За да съхрани своя ум Лисбет бяга от реалността, става изключителен хакер, гений в математиката и точните науки. За сметка на това няма опит в комуникацията, а и не цели да се впише в обществото.

210529_bПисателят-журналист Давид Лагеркранс, който е автор на биографията на Златан Ибрахимович, 10000004179021_bхаресва “Милениум“ и не след дълго дописва по свой начин оригинала с четвърта част – “Онова, което не ме убива“. Вече имаме честта да прочетем и второто продължение, или пета книга – “Мъжът, който търсеше сянката си”, където отново се срещаме с любимите герои. Лисбет пак е на фокус, двамата с Микаел са по следите на престъпна организация и трябва да намерят начин да се справят с близнаци, смъртни врагове на Лисбет от дълги години. И тъй като не искам да развалям удоволствието на феновете от четенето, спирам дотук.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк таймс” (4 септември – 10 септември)

Нов трилър от Карин Слотър – популярна и у нас авторка на бестеселъри в този …