Начало / Читатели / Лисбет Саландер от „Милениум“ е отново любимка

Лисбет Саландер от „Милениум“ е отново любимка

Йоанна Йосифова – „Хеликон-Съборна“

Има моменти, които карат човек да се замисли – на какво са способни хората, когато са изправени пред ситуация, колко силни могат да бъдат, или поддавайки се на емоциите да рухнат психически.10000000000022_b

Защо отварям тази тема? Защото ми е любима. Лисбет Саландер ми е любимка.

10000000000021_bЧесто сравняват автора на “Милениум“Стиг Ларшон, с неговия герой Мике Блумквист – малко невеж неудачник, що се касае до личния му живот, а иначе, човек отдаден на своята работа. Смъртта на Ларшон е нелепа, петдесетгодишен той получава сърдечен удар, но успява да предаде навреме успешната трилогия на шведското издателство „Норшедс“ и така дава шанс на нас – читателите, да оценим неговото творчество.152719_b

Лисбет Саландер на пръв поглед е конфликтно момиче. На 25 г. тя изглежда по-малка, защото е дребна, слаба, издържана от попечител (документирано е, че не е наред с главата), цялата е в пиърсинги, с татуировки, по-специално един дракон, нарисуван на гърба й. Съдбата я среща с Микаел Блумквист, разследващ журналист и главен редактор на вестник “Милениум” в Швеция. Той пък е напът да влезе в затвора заради афера с разкриването на измамник, на чийто удар успява да отвърне успешно. 

Лисбет произлиза от проблемно семейство. Баща й е конфликтна личност, майка й губи разсъдъка си по стечение на различни обстоятелства – домашното насилие е едно от тях. За да съхрани своя ум Лисбет бяга от реалността, става изключителен хакер, гений в математиката и точните науки. За сметка на това няма опит в комуникацията, а и не цели да се впише в обществото.

210529_bПисателят-журналист Давид Лагеркранс, който е автор на биографията на Златан Ибрахимович, 10000004179021_bхаресва “Милениум“ и не след дълго дописва по свой начин оригинала с четвърта част – “Онова, което не ме убива“. Вече имаме честта да прочетем и второто продължение, или пета книга – “Мъжът, който търсеше сянката си”, където отново се срещаме с любимите герои. Лисбет пак е на фокус, двамата с Микаел са по следите на престъпна организация и трябва да намерят начин да се справят с близнаци, смъртни врагове на Лисбет от дълги години. И тъй като не искам да развалям удоволствието на феновете от четенето, спирам дотук.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

115804921_3967937473277202_3438890204456155250_o

Затворена по Коледа. Луиз Пени остана блокирана в Лондон

Тази Коледа ще е малко по-различна за нашумялата канадска авторка на бестселъри Луиз Пени. Авторката …