Начало / България / Книжните акценти на декември

Книжните акценти на декември

Празнична атмосфера носят 4-те книги, които в последния месец на годината са на предна позиция в Хеликон 

web banner_december2w„Макс Фърнсби и играчки безброй“ е хумористична коледна история за деца между 8 и 12 години, написана от двама от сценаристите на филма „Ледена епоха“. Освен автори, Питър Голки и Джери Суалоу са актьори комици и тандемът им с илюстраторката Марта Киси създава неповторимо преживяване за всички, които обичат смях на корем, изненади и щуротии. Така реагира и Макс Фърнсби – десетгодишният герой на книгата, когато буквално от небето върху него се стоварва чувал, изпаднал заради глупостта на двама елфи от шейната на Дядо Коледа. Макс е сираче, което скромно си242212_b пожелава едно кученце за подарък, но цялата благодат на чувала, който може да възпроизвежда играчки безброй, променя живота му. След серия перипетии Макс разбира защо сбъдването на мечтите не идва даром. Идеята на книгата е, че чудесата по Коледа зависят от усмивките на всяко дете по света и то трябва да я изживее като приключение.

–––––––––––––-

„Зимна приказка“ е типична коледна история с романтичен сюжет от бестселъровата авторка Кари 242569_bЕлкс, част от поредица любовни случки на четири сестри с фамилия Шекспир. Една от тях българските читатели вече познават като героиня на романа „Лято в Италия“. Тук сезонът е друг и се срещаме с най-малката сестра – Кити. От Англия тя отива да учи кинематография в Ел Ей, но ролята, в която междувременно попада, е далеч от лъскавия Холивуд. Младата жена става гувернантка в дома на филмов продуцент и там среща любовта. В студените планини на Вирджиния семейството на шефа ù носи топлота по своему, с изключение на неговия брат Адам, заради който тръпките са други. Привлекателен, но затворен мъж, също част от бранша, той е режисьор на документални филми. Връзката му с Кити пламва буйно и протича тайно. От една страна тя иска да е лоялна към своите задължения, от друга и двамата с Адам са класика в жанра, те имат характери, сякаш създадени от Шекспир. Цитатите на класика по подходящ начин присъстват в книгата, за да внушат колко трагикомични на негов фон са отношенията на съвременните хора. По Коледа именно това доставя удоволствие на читателите, за които развръзката на романа напомня бавно и сладко разопаковане на подарък.

––––––––––––-

„Размяната“ е продължение на популярния съдебен трилър на Джон Гришам „Фирмата“, който през 1991 г. изстреля автора към върховете на литературните класации, после едноименният филм с Том Круз създаде ореол около героя му – адвокат Мич Макдиър. И ако там го помним млад и начинаещ идеалист, тук действието се развива през 2004 г. и той е опитен партньор в международна адвокатска кантора, която се занимава с дело по проблемен строителен обект в Либия. Историята се усложнява, когато е отвлечена сътрудничката на Мич и искат огромна сума за откуп. Тъй242533_b като има ултиматум да не се уведомява полицията, адвокатът сам се впуска в разрешаването на тази афера, която ще завладее читателите с търсенето на справедливост, носталгията към предишната слава и професионални умения на Мич, и не на последно място с политическия момент – четем за времето на Кадафи.

–––––––––––––––

„5 съставки по средиземноморски“ на топ готвача и шоумен Джейми Оливър включва 125 рецепти, които могат да се комбинират така, че да задоволят и най-капризния вкус, и същевременно да ни спестят суетене и време за празничната трапеза. Британският кулинар е взел най-доброто от страните по Средиземноморието, навсякъде, където е пътувал, затова книгата му носи и друг, туристически и културен аромат. Дори някой да си мисли, че бобът и скаридите са 242223_bнетипични в нашите традици, нека просто ги опита. Голяма част от предложените рецепти са без месо, или ако то присъства, количеството му е минимално.

Текст: Людмила Еленкова

Прочетете още

Led

Вълнуващи загадки по никое време

Книги за четене на прелома на януари и февруари Заглавията, които събрахме, бързо покачват градусите – …