Начало / Критика / На света няма нищо по-хубаво от щастливо дете

На света няма нищо по-хубаво от щастливо дете

210273_bАлександра АЛЕКСАНДРОВА, Колибри

Л. Франк Баум е създателят на любимата страна Оз.  Всички помним вълшебното приключение на малката Дороти от Канзас, която открива едни от най-емблематичните персонажи, познати на литературата, а именно Тенекиения човек, Плашилото и Лъва. Превърнали се в метафори за сърцето, ума и смелостта, днес те са и продължават да бъдат примери за поколения деца.
„Вълшебникът от Оз“ далеч не е единственото произведение на Баум. Преди да навърши 40 години писателят работи като печатар, търговец на марки, фермер, собственик на театър, актьор, журналист, дори и продавач на фойерверки. Когато реши обаче да се захване с писане, създава с лекота 50 романа, 80 разказа, над 200 стихотворения, над 40 сценария. Негови произведения са сред най-екранизираните творби на всички времена.
Една от най-хубавите новини за малки и големи читатели е това, че на 17 ноември се задава истинско литературно коледно чудо. Книга, която е по-вълшебна от звъна на камбанките, по-топла от мляко с какао и по-уютна от кресло пред камината. „Как малкият Клаус се превърна в Дядо Коледа“ идва, за да ни поведе в красивия свят на гората Бързи, където живеят магични създания и където никога не е стъпвал човешки крак. Всичко се променя в мига, в който мъничкото човешко дете Клаус е изоставено в края на гората. Там, за разлика от човешкия свят, царят добрината и уважението. Създанията прибират Клаус под крилото си и той неусетно се превръща в най-добър приятел на цялата горска обител.
Книгата проследява целия житейски път на Клаус. Пред очите на читателите той расте и става голямо жизнено момче, млад мъж, който радва всички с таланта си да създава невероятно красиви играчки, докато един ден не се превръща в добре познатия ни белобрад старец.
Изданието е с твърди корици и илюстрации на художника Дамян Дамянов. Те отключват въображението на читателя и правят света, създаден от Баум, още по-жив и цветен.
„Как малкият Клаус се превърна в Дядо Коледа“ е книга, която напомня колко е важно да бъдем добри и човечни. Кара ни отново да мечтаем и да загърбим делничния цинизъм. За малките е неистово удоволствие, а на големите нашепва, че и те могат да си позволят да бъдат отново деца. Л. Франк Баум ни изправя пред забравени добродетели, а безценната мъдрост на книгата се крие в това, че всъщност ни озарява с надеждата… или поне с едничката мечта, че някога някъде, дори и само във въображението ни, можем да копнеем за свят, в който смехът, забавата, честността и стремежът към щастие са царуващи.
На света няма нищо по-хубаво от щастливо дете.
Това е всичко, което трябва да знаем. Това е всичко, в което самите ние трябва да се превърнем.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

398587929_214882641626671_2164277630535361099_n

Дядо Коледа Седми и чудеса за всяко време от годината

Вълшебна приказка, която не си затваря очите за реалността Безброй писатели са се упражнявали по …