Начало / "Четящият човек" / От книжарите – под елхата

От книжарите – под елхата

Най-специалните предложения

0010-18_1200

Книжарите на „Хеликон“ изпращат още една година, изпълнена с емоции – през ръцете им преминаха хиляди заглавия, а самите те – с усмивка или пък натрупали огромна умора, задоволиха хиляди наши прищевки, на читателите.

И нали професията им е такава, свободното си време пак посветиха на книгите… Разтваряха заинтригувано новите заглавия, трупаха впечатления, а после ги и преразказваха пак на нас, читателите.

Изборът им за тази 2023-а – в традиционната анкета сред тях, се падна върху две книги… Тази за големи читатели е „Истории от ръчния багаж“ на Георги Милков. При детските пък – такава анкета на всичко отгоре се проведе за първи път, честта да се хареса най-много на книжарите имаше „Макс Фърнсби – играчки безброй“.

Сега обаче книжарите откликнаха и на последната ни молба за тази година… Да струпат под елхата книгите, които според тях най-добре отговарят на представите им за подарък. Така се роди и специалната им селекция, която може да разгледате с удоволствие. И ние изваждаме от нея няколко заглавия.

А на книжарите на „Хеликон“ благодарим – за труда им, за старанието, за смелостта им да са 365 дни в годината посланици на книгите

242533_b

На гребена на вълната – „Размяната“

Книгата на Гришам беше сред най-дългоочакваните заглавия тази година. И с право, защото с нея писателят направи завой към… началото на кариерата си. „Размяната“ беше оповестена като продължение на славния му роман „Фирмата“. Разбира се, и главният герой по страниците е същият. Само дето събитията се разиграват 15 години по-късно, а голямата каша започва в ЛибияМич Макдиър има на разположение цял роман да я оправи.

242569_b

Романтиката е задължителна – „Зимна приказка“

Разбира се, книжарите носят романтична душа… нали създават цял един приказен свят за нас, при това и в дните без празници! Разбираемо е, че ни препоръчват такава вълшебна история като на Кари Елкс. „Зимна приказка“ носи всички белези на книга, която се явява спасителна за празниците. Вместо безкрайна суетня покрай трапезата просто я разтворете. Празникът тутакси ще стане неповторим… остава да предадете усещането на най-близките си.

241407_b

И книгата може да е лакомство – „Това е МОЕТО дърво“

Детската история на Оливие Талек се цели в най-невръстните читатели. Очаква ги чудна среща с една мъжка катерица, която тепърва има да учи много уроци… като читателите на книгата всъщност. „Това е МОЕТО дърво“ може да изпълни празника с неочаквани нотки… защо да не потърсите семейно някоя катерица в близкия парк. И да ѝ преразкажете през смях книгата! Такъв момент ще се отпечата завинаги в сърцата ви…

228663_b

Нотка себеирония – „Само да вметна“

Книгата на Уди Алън разказва един дълъг и пълен с перипетии живот, при това от единствено число. Славният режисьор, сценарист и актьор е известен и с чувството си за хумор, и с умението да се самоиронизира. Спомените му са особено подходящи за Коледа, защото на този празник всички ние се изкушаваме да направим повече или по-малко равносметка на изживяното. Вместо да се обвиняваме за грешките обаче, може смело да погледнем в живота на Уди Алън. И да открием в него щипката вдъхновение, с която да продължим напред.

234116_b

Класически комплект – книги на Джейн Остин

Чудесно е на Коледа да се върнем във времето, при това с помощта на такава майсторка на писаното слово като английската писателка. „Разум и чувства“ е големият ѝ пробив, като книгата е филмирана нееднократно. Романтична и интригуваща, тя позволява да изпълним с благородство и своите дни. Смело написана е и „Гордост и предразсъдъци“. Тя се превръща в най-големия хит на Джейн Остин. Заедно с това заглавието се цитира като едно от най-добрите на 19. век. Но пък изящността му е точно като за Коледа… точно като за търсеща душа, която иска да намери устои в живота си.

Вижте още книги под елхата от книжарите на „Хеликон“

Заглавия под елхата си избра и Краси Проданов
Снимка: Nathan Lemon за Unsplash

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …