Начало / Любопитно / Книги и дървени играчки са най-полезните подаръци за децата

Книги и дървени играчки са най-полезните подаръци за децата

Подкрепят развитието им от ранна възраст

picsea-EQlTyDZRx7U-unsplash

Гатанки, рисувани книги, истории с много илюстрации са за предпочитане пред електронните устройства според Анна Соса от Университета в Северна Аризона. Специалистът твърди, че именно книгите – заедно с дървените играчки, спомагат детето да развие способността си да общува. По този начин то трупа по-бързо и речников запас.

Един от важните елементи обаче, напомня университетският преподавател, е желанието на родителите да реагират навреме на детските реакции. „Важно е какво чува детето“, подсказва Соса.

Проучването осъществява на базата на 15-минутни записи на общуването между деца (включително пеленачета) и техните родители, докато си играят с книги, традиционни играчки и електронни устройства. Участници в проучването са общо 26 двойки и техните деца.

Докато малките си играеха с електронни устройства, родителите говореха по-малко, по-малко им отговаряха и използваха по-общи фрази”, обяснява Соса. Тя добавя и това, че за разлика от книгите и дървените играчки, електронните устройства служат единствено като забавление. „Макар че са си създали в обществото имиджа на образователни помагала, в такива моменти децата не научават нищо от тях”, казва ученият.

Заедно с това обаче тя смята, че децата не бива да се карат насила да разтварят книга. В днешно време родителите са подканяни от най-различни източници да настояват децата им да четат. По-добре обаче детето да изяви само желанията си. „Ако предпочита да си играе с дървени кубчета – обяснява Соса, – просто се уверете, че си говорите с него за онова, което изобразяват.”

Определено книгите показаха най-големи предимстваобобщава преподавателят от Северна Аризона. – Докато децата си играеха с традиционни играчки, случаите, в които родителите използват наименования на животни, цветове и форми, се увеличиха, а щом разтвориха книги, броят им се утрои.”

jonathan-borba-Z1Oyw2snqn8-unsplash

Всичко това е ясна насока и за подаръците, които избираме за най-малките. Ако играчката е от естествени материали, това е добре за тях. Универсална остава книгата – дар, който се отпечатва върху целия живот

Информация от news.nau.edu
Снимки: PicseaStephen Andrews и Jonathan Borba за Unsplash

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …